fbpx
NaslovnicaCrna GoraDF napušta Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu

DF napušta Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu


Podgorica, (MINA) – Demokratski front (DF) napustiće Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu, a članovi Strahinja Bulajić, Branka Bošnjak i Predrag Bulatović podniće Skupštini ostavku na članstvo u tom tijelu, odlučio je taj politički savez.

Kako su naveli, donoseći tu odluku, DF se vodio činjenicom da Demokratska partija socijalista (DPS) do sada nije željela dijalog i da se loši izborni zakoni suštinski mijenjaju kroz ovaj Odbor.

»Potvrda za to je potrošenih deset mjeseci bez dijaloga i paralelno sa tim rad u okviru parlamentarne većine uz saradnju NVO i predstavnika akademske zajednice a koji su definisali jednostrana rješenja«, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je poseban razlog da se trajno napusti Odbor presuda Osnovnog suda kojom je određena krivična kazna zatvora liderima i funkcionerima DF za verbalni incident u Skupštini koji se desio nakon sjednice koja je održana 15. februara 2017. godine.

»A na kojoj je parlamentarna većina donijela neustavnu i nezakonitu odluku da se odredi pritvor Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću. Ovaj incident nije ni prekršaj, ali je tretiran kao krivićno djelo po zahtjevu poslanika DPS i vođen je krivični proces koji ima sve elemente progona DF i političkog procesa«, kaže se u saopštenju.

Oni su doidali da je u Predsjedništvu DF-a jednoglasna ocjena da u okviru tog privremenog radnog tijela Skupštine ne treba voditi dijalog sa DPS.

»Nakon odluka Odbora gdje sve ključne podgrupe koordiniraju članovi DPS-a ili njihovi partneri i kroz koje odluke je poslata poruka DF-u da za njega nema mjesta, osim tamo gdje je sve već DPS odlučio, dodatni je razlog da se napusti trajno odbor«, kazali su iz DF-a.

Kako su rekli, DF napuštajuci trajno Odbor konstatuje da na taj način označava to tijelo nema kredibilitet da usvoji rješenja koja bi prevazišla krizu.

»Takođe, ne želimo da DPS-u dajemo naš legitimitet«, poručili su iz DF-a.

Oni su naveli da će DF svoja rješenja koja garantuju slobodne, fer i ravnopravne izbore predstavljati javnosti.

»Najavili smo novi moderni način glasanja koji će spriječiti duplo glasanje, što je do sada predstavljalo značajan rezervoar za izbornu krađu, rješenja vezana za eliminisanje vise od 120 hiljada viška birača u biračkom spisku, kao i druga konstruktivna i važna rješenja«, piše u saopštenju.

Predstavljajući Ustavne dopune i izmjene, DF se založio za najširi dijalog za prevazilazenje krize.

»Napuštajuci Odbor mi ostajemo privrženi širokom dijalogu i traženju rješenja«, zaključili su iz DF-a.

Najčitanije