fbpx
NaslovnicaCrna GoraDodijeljene nagrade za godišnji volonterizam

Dodijeljene nagrade za godišnji volonterizam

Podgorica, (MINA) – Asocijacija za demokratski prosperitet (ADP) Zid dodijela je danas nagradu za godišnji volonterizam sportskom kluba Lipljen iz Pljevalja, dok je nagradu za volonterku godine dobila Ljubica Nikolić iz Nikšića.

ADP Zid, u saradnji sa Fondacijom Petrović Njegoš, nagrađuje one koji su zalaganjem doprinijeli afirmaciji, promociji i razvoju volonterizma, ali naročito one koji su vlastitim primjerom pokrenuli zajednicu i cjelokupno društvo.

Izvršna direktorica ADP Zid, Sanda Rakočević, kazala je da su volontiranje i volonterizam u Crnoj Gori, bez obzira na politiku kakva je bila do sada zastupljena, afirmisani i da imaju potencijala.

Prema njenim riječima, potrebno je znati šta je volontiranje, a dobrovoljnost prepoznati u trenutku kada se sa njom sretemo i ne identifikovati je kao uopšteni altruizam ili filantropiju.

„Za volontiranje je važno da bude organizovano i dobrovoljno. Ono ne treba da bude u svrhu pojedinaca, nego cjelokupne zajednice, da se za njega ne dobija novac i da se ulaži sopstveno znanje i vještine“, rekla je Rakočević.

Kako je istakla, ADP ZID već 20 godina radi na razvoju politike volontiranja u Crnoj Gori.

„Vlada je prepoznala i pokrenula zakon i od ove godine volontiranje neće biti prepoznato kao rad, jer je ono do sad bilo izjednačeno sa njim“, rekla je Rakočević.

Kako je pojasnila, volonterski je mogao da se odradi pripravnički staž, a volontiranje je bilo prepoznato kao ogroman prostor za zloupotrebu i plodni razvoj crnog tržišta.

„Siva zona je promjenom Zakona o volontiranju smanjena, a usvajanjem novog zakona koji je još u proceduri, volontiranje neće biti izjednačeno sa rodom“, kazala je Rakočević.

Od ove godine, kako je dodala, volonteri neće moći da zamijene profesionalnu poziciju i angažman službenika i namještenika u institucijama, a samim tim neće moći da budu angažovani ni u privatnom sektoru.

Sve to je, kako je kazala, veliki iskorak jer postoji prostor da se radi na daljoj afirmaciji razvoja volonterizma i volontiranja, koji su ustvari građanski aktivizam.

Govoreći o tome šta voloneteri rade, Rakočević je navela da se kroz aktivnosti susreću sa različitim građanskim akcijama i pokretima.

„Nagrada koja se dodjeljuje je zapravo nagrada svih nas, jer ona pokazuje da je urađeno nešto što je pozitivno na lokalnom i nacionalnom nivou“, rekla je Rakočević.

Prema njenim riječima, od 43 aplikacije za nagradu dvije su nagrađene, a imaju i dva posebna priznanja.

„U uži krug za nagradu za volonterizam ušli su nevladina organizacija Zračak nade iz Pljevalja i animatori i zabavljatori iz Podgorice“, kazala je Rakočević.

Ona je pozvala građane da podijele svoje inicijative, jer, kako je navela, nikada se ne zna kada nešto malo može da napravi ogromnu promjenu.

„Dobrovoljnost je ono što nas čini potpunim i omogućava da budemo u jednom duhu, zajedno, građanski aktivisti“, istakla je Rakočević.

Ribolovni sportski klub Lipljen iz Pljevalja pokazao je aktivizam na očuvanju pljevaljskih rijeka, ribljeg fonda i ekologije.

Najveći motiv zbog koga je tom klubu dodijeljena nagrada je njihov aktivizam prilikom događaja koji se desio u julu ove godine, kada je došlo do pomora ribe u rijekama Vezišnici i Ćehotini.

Predstavnik kluba Vaso Knežević zahvalio je na nagradi i kazao da su kao ribolovni klub imali problema, ali da su ih prevazišli zahvaljujući ljubavi prema rijekama i ribolovu.

„Zahvalan sam svim članovima kluba što smo zajedno istrajali i natjerali institucije sistema da rade svoj posao“, naveo je Knežević.

Nikolić, koja je dobitnica nagrade za volonterku godine, uključena je u program za djecu socijalno ugroženih porodica od 2016. godine.

Ona trenutno radi sa troje djece na predmetu iz kojeg imaju nejasnoće i poteškoće u savladavanju.

Nikolić je kazala da je tokom rada sa djecom spoznala brojne poteškoće sa kojima se suočavaju porodice u Crnoj Gori.

„Nadam se da će ovaj događaj podstaći mlade ljude na volonterizam“, poručila je Nikolić.

Na kraju svečanosti Rakočević je uručila posebne nagrade za volonterizam, koje su dobili Udruženje žena Bar i nevladina organizacija Izvor Života.

Najčitanije