fbpx
NaslovnicaCrna GoraDPS što prije da pokrene dijalog

DPS što prije da pokrene dijalog

Podgorica, (MINA) – Nova politička ponuda Demokratske partije socijalista (DPS) za opoziciju, koju je najavio premijer Duško Marković, trebalo bi što prije da bude iznesena, a opozicija bi morala odmah da se vrati u Skupštinu, smatra izvršni direktor Građanske alijanse Boris Raonić.

On je ocijenio da se Crna Gora nalazi u dubokoj krizi koja se ogleda u nepovjerenju, nepostojanju dijaloga i krizi legitimiteta institucija.

Raonić je Pobjedi kazao da je izlaz iz takvog stanja u interesu svih aktera, odnosno onih koje predstavljaju, pa bi dijalog trebalo odmah da počne, jer se polako ulazi u posljednju godinu mandata ove vlade.

„Nova politička ponuda DPS-a za opoziciju, koju je najavio Marković, ukoliko je usaglašena sa predsjednikom, trebalo bi što prije da bude iznesena, a opozicija bi morala odmah da se vrati u Skupštinu i počne proces koji bi trebalo da dovede do izbora koji će oslikavati volju građana, odnosno koji kasnije neće biti osporavani“, naveo je on.

Raonić je istakao da opozicija mora odmah da odluči da li će učestvovati u procesu ili bojkotovati naredne izbore.

„Jer, bilo bi licemjerno optuživati kolege za
saradnju sa DPS-om u tom procesu, a na kraju izaći na izbore koji će biti rezultat tog procesa“, rekao je on.

Prema riječima Raonića, „iako se međunarodna zajednica drži po strani, ona ipak mora imati značajniju ulogu u procesu“.

On je naveo da je geostrateška pozicija Crne Gore i politička svijest građana takva da se ne može očekivati scenario poput onih iz regiona.

Marković je prije nekoliko dana poručio je da je DPS „sposoban da predvidi potrebe vremena i radi društvene stabilnosti i prosperiteta Crne Gore priprema novu političku ponudu koja će značiti veći stepen konsenzusa na političkoj sceni“.

Iz DPS-a nije precizirano o kakvoj političkoj ponudi se radi, dok je iz opozicije više puta poručeno da je tehnička vlada jedino rješenje o kojem će razgovarati.

Opozicija bojkotuje Odbor za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva i nema najave da bi se njihovi predstavnici mogli vratiti u to tijelo.

Odbor može da radi na izmjenama izbornog zakonodavstva do kraja godine, jer je sljedeća izborna, a u izbornoj godini se ne mogu mijenjati zakoni koji se tiču izbornog procesa i ambijenta.

„Stepen koordinisanosti u poziciji za pregovore unutar opozicije najbolje pokazuje činjenica da se istovremeno unutar različitih subjekata već raspoređuju mjesta na koalicionoj listi, uslovljava tehničkom vladom i traži mišljenje van Crne Gore. Sve to čini poziciju DPS-a lagodnom i pored brojnih afera i nezadovoljstva ukupnim stanjem brojnih građana“, kazao je Raonić.

Najčitanije