fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvo mladima nije prenijelo ekološku svijest

Društvo mladima nije prenijelo ekološku svijest

Podgorica, (MINA) – Društvo u cjelini nije dovoljno posvećeno očuvanju životne sredine i zato mladima ekološka svijest nije prenijeta, ocijenila je savjetnica u psihoterapiji, Darija Petović Bambur.

Ministar turizma i održivog razvoja, Pavle Radulović, kazao je ranije, nakon otvaranja Poglavlja 27- Životna sredina i klimatske promjene da je neophodno edukacijom građana mijenjati svijest o važnosti brige o prirodi. On bi, kako je rekao, volio da djeca nauče da ne zagađuju okolinu dok su još mali.

Petović Bambur je agenciji MINA rekla da je važno i da se kao društvo postaramo da ne pokvarimo ekološku svijest koju djeca već na izvjestan način posjeduju.

»Djeca osjećaju da su jedno sa prirodom. Ako posmatrate dijete od godinu i po, vidjećete da će ono probati da cvijet koji ste vi ubrali vrati, odnosno ponovo spoji sa korijenom«, rekla je Petović Bambur.

Međutim, smatra ona, gledajući odrasle, vrlo brzo uče drugačije.

»Najčešće se desi da ih tokom odrastanja mi pokvarimo našim lošim primjerom, a djeca najviše uče prema modelu. Oni su tačno onakvi kakvi smo mi«, rekla je Petović Bambur.

Komentarišući navode resornog Ministarstva da je promjena svijesti o značaju ekologije najveći izazov za Crnu Goru a posebno kada je mlađa populacija u pitanju, ocijenila je da su sva pitanja koja zabrinjavaju kada su mladi u pitanju na izvjestan način povezana.

»Pitanje zaštite životne sredine nije daleko od pitanja vršnjačkog nasilja na primjer, a ni od činjenice da je sve više mladih depresivno ili ispoljava neki obik zavisničkog ponašanja«, rekla je Petović Bambur.

Upitana da li su mladi dovoljno svjesni šta znači očuvanje planete i životne sredine, odgovorila je odrično.

»Ako se slažemo da kao društvo u cjelini nismo dovoljno posvećeni očuvanju životne sredine, ni na mikro ni na makro planu, onda sam sigurna da ni mladima to nismo prenijeli«, poručila je Petović Bambur.

Prema njenom mišljenju, na svakom nivou se može primijetiti regres u odnosu na neke prethodne decenije.

Ona smatra da je rješenje u holističkom pristupu.

»Jedino ako radimo na više nivoa paralelno možemo postići rezultat. To znači raditi i na zakonodavnom, institucionalnom nivou, ali i pojedinačno – individualno i na nivou porodice, sa kojom ipak sve počinje«, poručila je Petović Bambur.

Ona je ocijenila da bilo koja vrsta kampanje koja bi ih suočina sa prirodnim posljedicama nemara odraslih dala rezultat.

»Možda će se tako na kraju ipak desiti da oni budu ti koji će nas odrasle nečemu naučiti«, kazala je Petović Bambur.

Ona je mišljenja da je pitanje ekološke svijesti pitanje kojim treba da se bavi većina školskih predmeta iz svog ugla i na svoj način.

Pitanjem ekologije se, smatra ona, može baviti kroz nauku, kroz umjetnost, kroz sport.

»Mislim da uvođenje zasebnog predmeta može i ne mora dati rezultate. Ključ je u promjeni pogleda na svijet nas odraslih«, rekla je Petović Bambur.

Tekst je napisan uz finansijsku podršku Evropske unije kroz realizaciju projekta “Dealing with ethics and fake news” pod oznakom IPA2018/397-252. Sadržaj je isključiva odgovornost Agencije MINA i ne mora nužno odražavati stavove EU. Tekst se može preuzimati uz obavezno navođenje izvora.

Najčitanije

Nastavak stabilizacije i usmjerenost na budući rast

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Odbor direktora Plantaža usvojio je danas finansijski izvještaj za prošlu godinu,...