fbpx
NaslovnicaCrna GoraBraniocima po službenoj dužnosti 1,5 miliona

Braniocima po službenoj dužnosti 1,5 miliona

Podgorica, (MINA) – Braniocima po službenoj dužnosti od početka godine iz državnog budžeta isplaćeno je oko 1,5 miliona EUR, piše Dan.

Tokom prošle godine advokatima je po ovom osnovu isplaćeno 2,1 milion. Svega pet advokata, prema zvaničnim podacima, uzelo je 450 hiljada EUR.

Preostalih oko 800 advokata, kako je navedeno u odgovorima koji su Danu dostavljeni iz Sekretarijata Sudskog savjeta, podijelili su 1,7 miliona.

Shodno zakonskim propisima, svaki osumnjičeni koji se tereti za krivično djelo za koje mu prijeti kazna preko pet godina tokom krivičnog postupka mora imati branioca.

Ukoliko nema novca da ga plati, država mu dodjeljuje advokata po službenoj dužnosti. Ista procedura je i u slučajuo krivljenih za lakša krivična djela koji nemaju novca da plate branioca.

Ukoliko se tokom sudskog postupka utvrdi da optuženi nije kriv, troškovi padaju na račun države. Međutim, ako okrivljeni pravosnažnom presudom bude oglašen krivim, država kasnije od osuđenika naplaćuje dug koji zna da bude i po nekoliko hiljada EUR u jednom slučaju.

Prema podacima koji su ranije objavljivani, tokom2015. godine po ovom isplaćeno je milion EUR, dok je u 2016. godini taj iznosio bio nešto manji, 893 hiljade EUR.

Najčitanije