fbpx
NaslovnicaCrna GoraGrip doprinio smrti 31 osobe u Crnoj Gori

Grip doprinio smrti 31 osobe u Crnoj Gori

Podgorica, (MINA) – Grip je, od druge polovine januara, doprinio smrti 31 osobe u Crnoj Gori, iako je broj oboljelih mnogo manji nego prije tri godine, a virus tipa A ništa opasniji nego prethodnih sezona.

Pomoćnik direktora u Institutu za javno zdravlje, Senad Begić, kazao je da je uzrok takve statistike bolja kontrola i sistem prijavljivanja smrti pacijenata koji su imali grip, te da nije riječ o opasnijem virusu ili manjem obuhvatu vakcinisanih, pišu Vijesti.

“Ove godine je prvi smrtni slučaj od gripa bio kod malog djeteta – stručna i laička javnost, kao i mediji, ozbiljnije su pristupili ovom problemu. Apsolutno nije isto kada od gripa umre dijete od četiri godine ili kada umre stara osoba koja je već završila produktivni dio života, kao što najčešće stariji umiru od gripa”, kazao je Begić.

Prema njegovim riječima, sama činjenica da je prvi smrtni slučaj kod djeteta, pooštrila je sistem nadzora nad gripom.

“U prvom redu opšte bolnice, kao i Klinički centar, pooštrili su sistem nadzora nad gripom i smrtnim slučajevima. Vrlo je vjerovatno da smo i ranijih godina imali slučajeve smrti kojima je doprinio grip, a koji nijesu prijavljeni”, objasnio je Begić.

On je kazao da grip kod određenih osoba nije bio uzrok smrti, ali jeste okolnost koja je doprinijela umiranju.

“Nije mutirao virus, obuhvat vakcinisanih je bio isti, kao i kritične grupe u populaciji. Kriva obolijevanja je bila čak niža nego prije tri godine, kada smo imali mnogo veću epidemiju i broj obolijevanja”, dodao je Begić.

Država je za imunizaciju protiv gripa nabavila oko 23,75 hiljada doza vakcine, koja se preporučuje hronično oboljelima, starijima od 65 godina, zdravstvenim radnicima, a prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i djeci starosti od do šest mjeseci do pet godina.

Begić je kazao da je, prema podacima iz marta, jedino podgorički Dom zdravlja imao nepotrošene sve doze vakcine.

Prema njegovim riječima, od 31 osobe preminule od gripa, jedna, hronično oboljela, bila je vakcinisana.

Begić je saopštio da vakcina nije stoprocentna zaštita od gripa i da je učinkovita 75 odsto, u zavisnosti od uzrasta i drugih faktora, što znači da jedna petina zbog individualnih karakteristika prosto neće imati adekvatan ogovor na grip.

Najčitanije