fbpx
NaslovnicaCrna GoraOjačati pristup pravdi za OSI

Ojačati pristup pravdi za OSI

Podgorica, (MINA) – Crnogorsko sudstvo ne poznaje barijere u komunikaciji sa osobama sa invaliditetom (OSI) i preduzeće sve što je u njegovoj moći kako bi toj populaciji pristup pravdi bio ojačan, poručila je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica.

Ona je, na konferenciju “Pristup pravdi za OSI”, rekla da se to pravo ne svodi na fizički pristup zgradama u kojima su smješteni pravosudni organi, ali i da u tom dijelu ima prostora za napredak.

Medenica je ocijenila da su postignuti vidljivi rezultati i dodala da je garancija djelotvorna primjene odgovarajućih politika u pravcu zaštite osnovnih prava ranjivih kategorija kontinuirani proces.

“Crnogorsko sudstvo ne poznaje barijere u komunikaciji sa OSI i preduzeće sve što je u njegovoj moći kako bi pristup pravdi bio ojačan“, poručila je Medenica.

Predsjednik Skupštine Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore Milenko Vojičić rekao je da je pravni subjektivitet velikog broja osoba sa mentalnim, višestrukim, a nerijetko i fizičkim ili senzornim oštećenjem negiran zbog oduzete poslovne sposobnosti.

„Tako da te osobe ne mogu biti stranka ni u jednom postupku, niti uživaoci svojih prava“, istakao je Vojičić.

On je dodao da takve osobe vrlo često nijesu informisane o mogućnostima vraćanja poslovne sposobnosti, a institut zamjenskog odlučivanja, umjesto odlučivanja uz podršku, ih čini najdiskriminisanijom grupom i među osobama sa invaliditetom.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije