fbpx
NaslovnicaCrna GoraPasoši i lične karte nove generacije od 30. marta

Pasoši i lične karte nove generacije od 30. marta

Podgorica (MINA) – Nove lične karte i pasoši imaće brojne benefite za građane Crne Gore a njihovo izdavanje počeće 30. marta, najavila je generalna direktorica Direktorata za građanska stanja i lične isprave Milanka Baković.

Ona je novinarima nakon sjednice Vlade naglasila da će za djecu i osobe do 21. godine troškovi za izdavanje pasoša iznositi osam EUR , a za ostale građane uz plaćanje administrativne takse od 25 EUR će iznositi 33 EUR, umjesto dosadašnji 40 EUR.

Kako je kazala, uvođenje pasoša treće generacije donijeće dodatne benefite većem broju zainteresovanih strana.

„Graničnoj policiji, operaterima na aerodromima, avio prevoznicima, carinskim službenicima, a prevashodno putnicima jer će nova dokumenta obezbijediti brže granične kontrole i manje redove na graničnim prelazima“, rekla je Baković.

Kako je rekla, novi sigurnosni elementi, koji će biti ugrađeni u pasoše treće generacije, smanjiće mogućnost zloupotrebe ličnih podataka i na taj način će se spriječiti falsifikovanje dokumenata .

„Na ovaj način Crna Gora prati međunarodne normativne standarde i tehnološka dostignuća kada je u pitanju izdavanje identifikacionih dokumenata“, rekla je Baković.

Baković je navela da je prošle godine usvojen Zakon o izmjenama i dopunama o ličnoj karti čija je primjena odložena za 30. mart ove godine, kada će početi sa izdavanjem ličnih karata treće generacije.

Prema njenim riječima nove lične karte imaće brojne benefite za građane Crne Gore.

„Budući da će sadržati čip elektronski nosač u koji će biti ugrađen sertifikat za elektronsku indetifikaciju i sertifikat za elektronski potpis, koji će doprinijeti kvalitetnijem životu naših građana i komunikaciju u državi“, rekla je Baković.

Zahvaljujući sertifikatima i čipu lične karte , kako je kazala, građani će imati pristup brojnim uslugama.

“Oni će preko portala moći da naruče izvod iz registra rođenih, uvjerenje o državljanstvu, o prebivalištu, da izvrše promjenu adrese”, rekla je Baković.

Kako je kazala, biće pristupačan servis elektronskih servisa u određenom zdravstvenom sistemu.

“Podizanje ljekova u apotekama, pristup zdravstvenom pregledu, jer će lična karta biti zamjena i za zdravstvenu knjižicu”, rekla je Baković.

Naknada za izdavanje lične karte ostaće ista u iznosu od pet EUR.

Najčitanije