fbpx
NaslovnicaCrna GoraZa projekte zaštite OSI više od 910 hiljada EUR 

Za projekte zaštite OSI više od 910 hiljada EUR 

Podgorica, (MINA) – Za finansiranje projekata i programa nevladinih organizacije (NVO) iz oblasti od javnog interesa, iz državne kase, naredne godine biće izdvojeno više od 3,6 miliona EUR, saopšteno je iz Ministarstva javne uprave (MJU).

Iz MJU su kazali da je, u skladu sa Odlukom o utvrđivanju prioritetnih oblasti od javnog interesa i visine sredstava za finansiranje projekata i programa nevladinih organizacija u narednoj godini, za projekte iz oblast od javnog interesa opredijeljeno 2,7 miliona EUR.

“Za projekte iz oblasti zaštite osoba sa invaliditetom biće izdvojeno više od 910 hiljada EUR”, rekli su iz Ministarstva agencija MINA.

MJU je, u skladu sa Zakonom o nevladinim organizacijama, u martu pokrenulo proces programiranja prioritetnih oblasti od javnog interesa i visini sredstava za finansiranje projekata i programa NVO u tim oblastima za narednu godinu.

Iz tog resora su naveli da su u predviđenom roku, do 1. juna, 11 ministarstava i jedan samostalni organ uprave dostavili su 33 sektorske analize za 20 oblasti od javnog interesa.

MJU je Vladi predložilo da kao prioritetne oblasti od javnog interesa utvrdi socijalnu i zdravstvenu zaštitu, zaštitu osoba sa invaliditetom, društvenu brigu o djeci i mladima, pomoć starijim osobama, zaštitu i promovisanje ljudskih i manjinskih prava, rodnu ravnopravnost.

Među predloženim prioritetnim oblastima su i kultura, umjetnost, zaštita životne sredine, održivi razvoj, evroatlantske i evropske integracije Crne Gore, institucionalno i vaninstitucionalno obrazovanje, poljoprivreda i ruralni razvoj.

Od Vlade je traženo da prioriteti budu projekti iz oblasti zaštite dobrobiti životinja, zdravlja bilja, odbrane, bezbjednosti u saobraćaju, zaštite i zdravlja na radu, sporta i šumarstva i prerade drveta.

MJU je procjenu visine traženih sredstava za finansiranje projekata sagledavalo u odnosu na podatke iz budžeta za tekuću godinu.

Ministarstva su tražila novca više nego što je to bilo predviđeno, pa je pojedinim Vladinim resorima sugerisano da razmotre smanjenje ukupnog iznosa koji se planira raspodijeliti konkursom.

Iz MJU su kazali da su ministarstva prihvatila sugestiju i smanjili tražene iznose kako ne bi prelazišli Zakonom definisane procente budžetskih sredstava.

Najčitanije

Izabran novi Odbor direktora CEDIS-a

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Odbor direktora Elektroprivrede (EPCG) je, u svojstvu Skupštine akcionara Crnogorskog elektrodistributivog...