fbpx
NaslovnicaCrna GoraDržavna zastava i na zgradama gdje se nalaze partije

Državna zastava i na zgradama gdje se nalaze partije


Podgorica, (MINA) – Liberalna partija (LP) podnijela je dva amandmana na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti Crne Gore kojima je predviđeno da se državna zastava ističe i na zgradama u kojima se nalaze prostorije političkih partija.

Predsjednik LP, Andrija Popović, rekao je da se prvi amandman odnosi na usklađivanje sa Ustavom iz 2007. godine gdje se još uvijek pominje predsjednik Republike Crne Gore.

Kako je objasnio, drugi na precizno iskazivanje u kojim državnim i javnim organima će se isticati državna zastava.

„Prvi put traži da bude to i na zgradama u kojima se nalaze političke partije koje su zastupljene u državnom i lokalnim parlamentima, kako bi se na taj način iskazalo poštovanje prema državi“, rekao je Popović agenciji MINA.

Amandmanima je predviđeno da se zastave ističu na zgradama u kojima se nalaze službene prostorije Predsjednika Crne Gore, Vlade, Ustavnog i Vrhovnog suda, Vrhovnog državnog tužioca i Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

Predviđeno je da zastave budu istaknute i na zgradama u kojima se nalaze organi lokalnih samouprava, javnih ustanova i preduzeća, privrednih društava u većinskom državnom vlasništvu, vaspitno-obrazovnih ustanova čiji je osnivač država, kao i na zgradama u kojima se nalaze prostorije političkih partija koje djeluju u državnom i lokalnim parlamentima.

Popović smatra da se odnos prema državi mora mijenjati i da je došlo vrijeme za to.

„Ako amadmani dobiju potrebnu većinu, vjerujem da će kroz kaznene odredbe ipak svi poštovati predloženi amandman koji želi da poboljša ovaj zakon“, rekao je Popović.

Kako je naveo, postoje kaznene odredbe za pravna i fizička lica koja se kreću od 300 EUR do 20 hiljada EUR u zavisnosti od neisticanja državnih simbola.

Kao razlog za donošenje zakona o državnim simbolima Popović je naveo duboku podijeljenost u Crnoj Gori koja stvara nove podjele.

“Uvijek ima političkih predstavnika koji hoće da ospore ono što je usvojeno kroz Ustav iz 2007. godine, a i snaga države se nije pokazala baš u punoj kapacitetu”, rekao je Popović.

Prema njegovim riječima, svi osporavatelji državnih simbola i dalje uspijevaju na neki način da blokiraju proces koji je u svakoj državi svijeta doveden do kraja, u Crnoj Gori je negdje na polovini.

“Vjerujem da će to biti problem u svim godinama koje nas čekaju”, zaključio je Popović.

Najčitanije