fbpx
NaslovnicaCrna GoraĐukanović: Crna Gora prijatelj i pouzdan partner SAD

Đukanović: Crna Gora prijatelj i pouzdan partner SAD

Podgorica, (MINA) – Sjedinjene Američke Države (SAD) će u Crnoj Gori uvijek imati prijatelja i pouzdanog partnera, poručio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

On je na prijemu u Ambasadi SAD u Podgorici povodom Dana nezavisnosti kazao da je duga je i bogata istorija zvaničnih odnosa između Crne Gore i Amerike, u kojima je izgrađeno pravo prijateljstvo između dva naroda.

Kako je naveo, na tim čvrstim istorijskim temeljima posljednjih decenija izgrađeno je snažno partnerstvo Crne Gore i SAD.

„Vašington je u najvećoj mjeri pružao snažnu podršku našim strateškim odlukama kojima je trasiran kurs demokratskog razvoja i evropski i evroatlantski put Crne Gore“, istakao je Đukanović.

SAD su, kazao je on, bile među prvim zemljama koje su priznale rezultate referenduma o nezavisnosti 2006. godine, a ubrzo nakon toga uspostavljeni su i diplomatski odnosi.

„Presudna je bila podrška i pomoć SAD u ispunjavanju visokih standarda u procesu evroatlantske integracije, što nas je kvalifikovalo za članstvo u NATO prije dvije godine, učvrstilo važnost istorijskog čina obnove državnosti, i otvorilo novu perspektivu za razvoj crnogorskog društva“, naveo je Đukanović.

Taj odnos se, dodao je on, nastavlja i danas u Alijansi, uključujući i međunarodne misije od Avganistana do Kosova.

„Odgovore na savremene izazove i prijetnje tražimo zajedno, ravnopravno dijeleći teret, bez obzira na veličinu i kapacitete. Prije svega kroz NATO, koji se tokom proteklih sedam decenija potvrdio kao najvažniji globalni političko-vojni savez“, kazao je Đukanović.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije