fbpx
NaslovnicaCrna GoraĐukanović: Država garantuje mir i stabilnost

Đukanović: Država garantuje mir i stabilnost

Podgorica, (MINA) – Građani Crne Gore moraju biti apsolutno sigurni da im država garantuje mir i stabilnost, obezbjeđuje ustavni poredak i da se veoma efikasno može suočiti sa svim destruktivnim namjerama, što je pokazala i poslednjih dana, rekao je predsjednik Milo Đukanović.

On je kazao da je država pokazala novu sposobnost, novi kapacitet da se veoma suptilno i pažljivo bavi sa teškim istorijskim nasleđem podjela i sukoba unutar Crne Gore.

“Ali i sa jednako takvom odlučnošću da ne dozvolimo da Crna Gora bude taoc tih istorijskih podjela, sa sposobnošću da rješavamo te probleme u skladu sa najboljim evropskim standardima i najboljom evropskom demokratskom praksom”, rekao je Đukanović.

On je, u novogodišnjoj čestitci, kazao da je godina koju ispraćamo, uprkos brojnim izazovima, Crnoj Gori donijela učvršćenu stabilnost i napredak u mnogim oblastima.

Produžen je, kaže on, dinamičan ekonomski rast a paralelno sa tim i kvalitetan demokratski razvoj.

“Državne institucije su dobile novi kvalitet efikasnosti i funkcionalnosti, a unaprijeđena je i vladavina prava. Sve to nam daje za pravo da kažemo da danas imamo bolji društveni standard i realan optimizam, da je dogledno moguć životni standard građana Crne Gore na evropskom nivou”, kazao je Đukanović.

On je rekao da je Crna Gora kao odgovorna članica NATO saveza dodatno unaprijedila svoju međunarodnu poziciju.

“Pararelno sa tim, vrijedno smo radili na obezbjeđenju dobrih dobrosusjedskih odnosa i saradnje u regionu. Uprkos izvjesnim rezervama u politici Evropske unije, evropeizacija crnogorskog društva i članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji ostaje i dalje jedan od najvažnijih prioriteta državne politike”, kazao je Đukanović.

Zato, kaže on, sa optimizmom i realnom vjerom da je moguć kontinuitet sveobuhvatnog društvenog napretka Crne Gore dočekujemo 2020. godinu.

“Taj optimizam, prije svega, temeljimo na realnoj spoznaji vrijednosti započetih razvojnih projekata, prije svega u oblasti kapitalne infrastrukture, energetike, turizma i proizvodnje hrane kao i spremnosti za početak realizacije novih razvojnih projekata”, rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, sljedeće godine građanima Crne Gore biće predata na upotrebu prva dionica autoputa Bar-Boljare.

“To znači da ćemo paralelno sa tim, početi gradnju sledećih dionica i stvoriti uslove da će se u dogledno vrijeme ovaj najskuplji i najvrjedniji projekat kapitalne infrastrukture u potpunosti završiti i da će se ostvariti njegova misija integracije Crne Gore i njeno povezivanje sa susjedima i sa Centralnom Evropom”, kazao je Đukanović.

On je naglasio da podmorski energetski kabal koji je nedavno stavljen u funkciju otvara neslućene mogućnosti za razvoj projekata u oblasti energetike, prije svega u proizvodnji električne energije.

“Na taj način će Crna Gora, ne samo dobiti nove energetske kapacitete koji će joj obezbijediti da postane zemlja energetski izvoznik, nego će na optimalan način valorizovati svoju poziciju tranzitne zemlje između Jugoistočne i Zapadne Evrope i visokokvalitetnog sposobnog tržišta električne energije u Zapadnoj Evropi i po tom osnovu sticanje prihoda koji će doprinositi daljem društvenom bogatstvu naše zemlje”, rekao je on.

On je najavio da će iduće godine biti u funkciji novi turistički rizort Portonovi.

“Ono što je još važnije od toga, Portonovi, Porto Montenegro i Luštica bay nastavljaju odmah sledeće faze svog razvoja a već je počela izgradnja i novih turističkih struktura koje će dodatno Crnu Goru preporučiti kao prestižnu evropski konkurentnu turističku destinaciju”, kazao je Đukanović.

Realizacija ovih projekata, kaže on, obezbijediće otvaranje brojnih novih i kvalitetnijih radnih mjesta, namijenjenih prije svega mladoj i obrazovanoj generaciji čime će se pojačati njihova motivacija za ostanak u Crnoj Gori.

“Ekonomski rast i razvoj tokom prethodne i prethodnih godina nam omogućuju da konačno krenemo u unapređenje standarda zaposlenih u nekim važnim javnim djelatnostima, prije svega, obrazovanju i zdravstvu”, kazao je Đukanović.

On je najavio da će se raditi permanentno i na pitanjima daljeg unapređenja vladavine prava, dalje i pouzdanije zaštite ljudskih prava i sloboda, posebno ranjivih kategorija.

Najčitanije