fbpx
NaslovnicaCrna GoraĐukanović najbolje ocijenjeni političar 

Đukanović najbolje ocijenjeni političar 

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori je značajno opalo povjerenje građana u Vladu i ostale institucije, a političar sa najvećom ocjenom je Milo Đukanović.

To je pokazalo drugo godišnje istraživanje “Političko javno mnjenje Crne Gore” Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM), koje je rađeno od 26. novembra do 8. decembra na uzorku od 1.004 ispitanika.

Direktorica CEDEM-a, Milena Bešić, kazala je da je veći broj građana koji smatraju da Crna Gora ide pogrešnim putem, njih 42,5 odsto, u odnosu na broj onih koji smatraju da Crna Gora ide dobrim putem 32,5 odsto, dok ih je, kako je navela, 25 odsto dalo odgovor da ne može da procijeni.

„U odnosu na prošlo istraživanje, značajno je smanjen broj građana koji smatraju da se Crna Gora kreće pravim putem, te je povećan broj građana koji smatraju da Crna Gora ide pogrešnim putem“, kazala je Bešić u PR Centru.

Ona je rekla da je istraživanje pokazalo da je veći broj građana koji nisu zadovoljni radom Vlade, u odnosu na one koji su zadovoljni.

„Istraživanje je pokazalo da je veoma nezadovoljno 27,7 odsto građana, uglavnom je zadovoljno njih 22,8 odsto, nema stav 21,3 odsto, uglavnom je nezadovoljno 19,9 odsto, veoma je zadovoljno 8,2 odsto“,navela je Bešić.

Prema njenim riječima, u odnosu na prethodno istraživanje iz marta, smanjen je broj građana koji su zadovoljni radom Vlade.

„Uzrok tome bi mogla da bude permanentna kriza u odnosima između vlasti u opozicije, a tome ide u prilog i podjela društva po raznim pitanjima, kao i aktuelni događaji kao što su uklanjanje Crkve sa Rumije, pitanje Podgoričke skupštine, hapšenja poslanika Medojevića“, istakla je Bešić.

Ona je rekla da je istraživanje pokazalo da građani Crne Gore imaju najviše povjerenja u sistem obrazovanja njih 55,5 odsto, Srpsku pravoslavnu crkvu 50,5 odsto i zdravstveni sistem 48,8 osto.

„Na četvrtom mjestu je ombudsman, petom policija, šestom Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, sedmom sudstvo, osmom Organizacija Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori, devetom nevladine organizacije i desetom predsjednik Crne Gore“, navela je Bešić.

Kako je rekla, povjerenje građana u sve institucije je u negativnom trendu, pojašnjavajući da je za oko deset odsto smanjeno povjerenje građana u političke institucije.

Ona je kazala da su građane pitali da ocjene političare na skali od jedan do pet, a najveću ocjenu su, kako je navela, dali Milu Đukanoviću sa ocjenom 2,73, Aleksi Bečiću sa 2,51, Damiru Šehoviću sa 2,39.

„Na četvrtom mjestu je Duško Marković, petom Ivan Brajović, šestom Dritan Abazović, sedmom Vladimir Joković, osmom Draginja Vuksanović, devetom Miodrag Lekić i desetom Nebojša Medojević“, rekla je Bešić.

Ona je kazala da je istraživanje pokazalo da su najbolje ocijenjena ministarstva sporta sa 40,9 osto, prosvjete sa 38,6 odsto i zdravlja 35,7 odsto.

Kako je ukazala, da su sva ministarstva građani lošije ocijenili, u odnosu na istraživanje u martu.

Govoreći o rejtingu partija, Bešić je kazala da najveću podršku uživa Demokratska partija socijalista (DPS) sa 41,5 odsto, Demokrate sa 20,7 odsto i Demokratski front (DF) sa 10,1 odsto.

„Slijedi Socijalistička narodna partija sa 6,8 odsto, Socijaldemokrate sa četiri odsto, Socijaldemokratska partija sa 3,5 odsto, Bošnjačka stranka (BS) sa 3,2 odsto, Građanski pokret URA sa 2,8 odsto, Demos sa 2,6 odsto, Albanska alternativa (AA) sa 2,3 odsto i Prava Crna Gora sa 1,1 odsto“, precizirala je Bešić.

Ona je pojasnila da su, u odnosu na rezultate prošlog istraživanja, DPS , DF i URA u padu, Demokrate na istom nivou, a da rast bilježe Socijaldemokrate, SNP, BS i AA.

Bešić je rekla da je istraživanje pokazalo da građani Crne Gore uglavnom nemaju velika očekivanja od rada Odbora za reformu izbornog zakonodavstva.

„Njih 40 odsto ne očekuje da će Odbor bilo šta promijeniti, 21,4 odsto očekuje da će Odbor uspješno unaprijediti izborno zakonodavstvo, dok ih 38,6 odsto nema stav o tom pitanju“, rekla je Bešić.

Ona je kazala da je istraživanje pokazalo da građani uglavnom nemaju stav o bojkotu rada Odbora od strane Demokrata i URA-e, njih 53,9 odsto, 27,2 odsto smatra da Demokrate i URA treba da učestvuju u radu Odbora, dok ih 18,8 odsto smatra da je dobra odluka o bojkotu Odbora.

„Na pitanje kakav je stav građana o Podgoričkoj skupštini, 30 odsto njih smatra da je to bio veliki i pozitivan događaj za Crnu Goru, koja je tada odlučila da se prisajedini Srbiji, 32 odsto ih smatra da je to loš i tragičan događaj kojim je Crna Gora izgubila svoju nezavisnost, dok 38 odsto njih nema stav o tom pitanju“, navela je Bešić.

Istraživanje je, kako je navela, pokazalo da većina građana smatra da političari ne treba da govore o identitetskim pitanjima, „već da treba da se bave životnim pitanjima građana“.

„Da političari treba da se bave životnim pitanjima smatra 51,4 odsto građana, 26,6 odsto ih nema određeno mišljenje, a 22 odsto ih smatra da je razgovor o tim temama opravdan“, rekla je Bešić.

Ona je kazala da se na pitanje da li Crna Gora treba da bude članica Evropske unije, 63 odsto građana izjasnilo da treba, 19 odsto da ne treba, dok ih 18 odsto nema stav o tom pitanju.

„U odnosu na prošlo istraživanje, bilježimo umjereni trend pada podrške članstva Crne Gore u EU“, rekla je Bešić.

Ona je kazala da je smanjeno interesovanje za NATO, pojašnjavajući da je društvo i dalje veoma podijeljeno oko tog pitanja

„40 odsto građana daje podršku NATO-u, 42 odsto ne daje, a 18 odsto ih nema stav o tom pitanju“, precizirala je Bešić.

Na pitanje na koga u spoljnoj politici Crna Gora treba da se osloni, Bešić je rekla da građani većinski smatraju da treba da oslanja na EU, 29,2 odsto njih.

“Njih 16,3 odsto smatra da treba da se osloni na Ameriku i isti procenat ih smatra da treba da se oslone na Rusiju”, rekla je Bešić.

Ona je pojasnila da je smanjen stepen oslonca na EU, na SAD i na Rusiju u odnosu na mart, kao i da se bilježi značajan porast broja onih koji nemaju stav po ovom pitanju.

Najčitanije