fbpx
NaslovnicaCrna GoraĐukanović: Ne očekujem političke nestabilnosti

Đukanović: Ne očekujem političke nestabilnosti

Podgorica, (MINA) – Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da ne očekuje političke nestabilnosti u državi nakon optužbi koje je iznio predjsednik Atlas Grupe Duško Knežević i poručio da neće podnijeti ostavku.

„Ne očekujem ugrožavanje političke stabilnosti i Crna Gora će nastaviti da se bavi ispunjavanjem uslova za punopravno članstvo u Evropskoj uniji“, poručio je Đukanović u emisiji “Ukrštene riječi” na Televiziji Prva.

On je poručio da ne namjerava da podnese ostavku iako je to, kako je naveo, očekivanje dijela javnosti, koju čine njegovi protivnici.

„Ne namjeravam da podnesem ne zato što sam vlastoljubiv, nego zato što mislim da je ovo kontinuitet borbe za vrijednosti za koje se borimo zadnjih 20 godina“, rekao je Đukanović i dodao da su sada opet na udaru tekovine Crne Gore.

On je istakao da ne postoji nikakav snimak na kome mu Knežević daje novac ili razgovaraju o tome.

„Ne postoji nikakva mogućnost da Knežević ima takav snimak. Ni Knežević, niti bilo ko drugi na planeti nikada nije došao u poziciju da sa mnom razgovara o diobi profita, o zajedničkom biznisu, o nekretninama“, rekao je Đukanović.

Kako je ocijenio, Knežević želi da uđe na političku scenu i time stekne imunitet kako bi bio aboliran i kako bi se zaštitio od krivične odgovornosti u Crnoj Gori.

Na pitanje zašto se do sada nije oglašavao, Đukanović je kazao da nije smatrao nužnim da unižava funckiju predsjednika država tako što bi svakodnevno odgovarao na konstrukcije i optužbe bez argumenata bjegunca od pravde u Crnoj Gori.

„Bez obzira šta mislio o tome lično obavezuje me funkcija koju pokrivam, potreba da svi zajedno čuvam Crne Goru, njeno i dostojanstvo njenih institucija“, rekao je Đukanović.

On je kazao da je 30 godina u politici i da nikada nije pobjegao iz dijaloga, već da je uvijek cijenio mogućnost da sa dostojnim protivnikom ukrskti argumrnte i da pokuša na ozbiljan i odgovoran način rasvijetli nedoumice.

„Mnogo je teži problem kada naspram sebe imate nedostojnog protivnika i kada čovjek pokuašava da pobjegne od odgovornosti, pobjegne na politički i teren i na tom terenu obezbijedi zaštitu od odgovornosti za učinjene nezakonitosti“, istakao je Đukanović.

On je kazao da afere imaju dva cilja – prvi da se Knežević zaštiti od krivčno-pravne odgovornosti u Crnoj Gori, a drugi da se stvori vaninsitucionalni pritisak.

Knežević je, prema riječima Đukanovića, suočivši se sa optužnicom, pokušao da za sebe obezbijedi političku zaštitu na raznim adresama u političkom vrhu Crne Gore.

„Jedna od tih adresa sam bio i ja. Nakon što je dobio odgovorn da mu ne možemo pomoći na način na koji očekuje i da je pametnije da se pripremi da u istražnom procesu razuvjeri tužilaštvo da to što je radio nije nezakonito, od se opredijelio da zloupotrijebi pasoš Velike Britanije i zaštiti od odgovornosti u Crnoj Gori“, tvrdi Đukanović.

Drugi cilj je, kako je rekao, pokušaj da se slučaj odbjeglog tajkuna iskoristi za produžetak vaninstiucionalnog i aferaškog pritiska na vlast u Crnoj Gori, odnosno da se stvore uslovi za socijalnu ili političku pobunu crnogorske javnosti.

„Imali smo duvansku aferu, zatim S.Č, Telekom, Snimak.Imali smo uvijek neke ulične proteste čiji je bio vilj da izvrše pritisak na vlast. U početku je to bio pritisak i moglo se tumačiti kao jedna od metoda borbe za vlast, ali je kasnije poprimalo karakter borbe protiv strateškog kursa Crne Gore, što je stvorilo prostor za upliv određenih međunarodnih centara“, naveo je Đuaknović.

Kako je dodao, Knežević je samo iskorišćen kao povod, a “mašinerija partijsko-medijski-NGO-vska“ je preuzela glavnu ulogu.

„Oni danas vode glavnu riječ. Ne treba dokazivati jer su sami potvrdili da su na vezi i instruktori Kneževiću, koji predstavljaju lansiranu rampu, obigravaju sve partijske adrese u Crnoj Gori sa željom da ih podstaknu na ulične proteste, koji pokušavaju da ostvare svoj cilj – da promijene vlast u Crnoj Gori“, rekao je Đukanović.

Đukanović je rekao da mu je Knežević nikada nije plaćao račune i odmore.

„Ovo je apsolutna izmišljotina za očajnika koji misli da zatrpavanjem javnosti ovakvim informacijama skrene pažnju sa svoje odgovornosti“, naveo je Đukanović

On je pojasnio da Knežević nije plaćao njegova ljetovanja u Dubajiu, već da se radilo o pozivu za poslovnu promociju.

„Odlazio sam i kada je Knežević otvarao banku u Moskvi, kada je trebalo promovisati Porto Novi u Mote Karlu, u Dubaiu, kada je Statis otvarao svoje poslovne angažmana. I ići ću uvijek. Da li mislite kada dobijem takav poziv da to treba da plati država Crna Gora ili da DPS to plati svojom članarinom? Svuda u svijetu taj koji pozove to i plati, samo se u svijetu od toga ne pravi cirkus kao što je to u Crnoj Gori”, kazao je Đukanović.

Komentarišući što je Knežević pozvao zamjenika predsjednika DPS i premijera Duška Markovića da iskoristi istorijsku ulogu i prekine veze sa prošlosti, Đukanović je rekao da nema nikakvih sukoba u vladajućoj stranci.

„U pretencioznosti je vjerovatno pomislio da je sad trenutak da pokuša da odigra na tradicionalnu kartu kojom se bave njegovi politički mentori a to je razdor unutra DPS-a, jer ako ne možemo da ih pobijedimo na izborima, vaninstitucionalnim pritiskom otjeramo sa vlasti, onda im je dokazana formula podjela DPS-a. Moram da ih razočaram da od toga nema ništa.“, naveo je Đukanović.

Kako je kazao, sa Markovićem redovno razgovara i identično vide porijeklo pritisaka.

„Odlučni smo da se tim pritiscima suprotstavimo da bi smo obezbijedili stabilnost u zemlji i da država nastavi da ostvaruje svoje strateške nacionalne interese i ciljeve. Sretali smo se sa mnogo ozbiljnijim problemima i opasnijim ljudima nego što je Knežević i ostvarivali smo ono što su bili ciljevi u tom vremenu“, kazao je Đukanović.

Govoreći o slučaju Slavoljuba Stijepovića, Đukanović je kazao da su nekoliko puta otvarali tu temu.

„Specijalno državno tužilaštvo radi svoj dio posla. Sačekaćemo da vidimo koji je to zaista nivo odgovornosti i ozbiljno ćemo popričati o tome unutar partije”, rekao je on.

Đukanović je kazao da se neće žaliti na rješenja Agencija za sprječavanje korupcije korupcije koja je utvrdila da je DPS prekšila Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i istakao da je novac već vraćen u budžet i plaćena kazna.

On je ocijenio da su izbori 2016. godine bili legitimni jer su, kako je rekao, kroz kampanju građane upoznali sa ogromnom količinom novca koji je ušao u Crnu Goru s ciljem da osujeti ulazak države u NATO.

“Ne postoji mjesto na planeti gdje se služenje interesima druge države protiv interesa svoje ne zove izdajom. Povezivati to sa 47,5 hiljada EUR prekoračenog limita je naopako”, naveo je Đukanović.

Crnogorski predsjednik je rekao da je ubijeđen da je bivšeg glavnogi odgovornog urednika dnevnih novina Dan, Duška Jovanovića ubio „onaj koji je imao političke koristi od toga“.

„To su bili oni koji su pokušali da bace ljagu na Crnu Goru i da je prikažu kako ne postoji tolerancija prema političkim neistomišljenicima”, istakao je Đukanović.

Smatra da je Jovanović bio stavljen u funkciju ostvarivanja nečijih političkih interesa koji su bili protiv Crne Gore i crnogorske nezavisnosti.

“Kada je taj neko procijenio da će mu Jovanović više poslužiti mrtva nego živ, onda ga je likvidirao. Ubijeđen sam da ga je ubio neko ko ima politički najviše koristi od tog cilja. To nije bila aktuelna vlast, jer joj je jedino odgovaralo politička stabilnost”, rekao je Đukanović.

Najčitanije