fbpx
NaslovnicaCrna GoraĐukanović: Ne skrivamo probleme, u stanju smo da ih rješavamo

Đukanović: Ne skrivamo probleme, u stanju smo da ih rješavamo

Podgorica, (MINA) – Crna Gora je u stanju da rješava svoje probleme u duhu najbolje evropske demokratske prakse, poštujući pravnu tekovinu Evropske unije (EU), poručio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

On je novinarima u Briselu, nakon neformalne večere sa čelnicima EU i liderima Zapadnog Balkana, rekao da Crna Gora ne skriva probleme.

„Jasno je da, što se više približavamo EU, posljednji restlovi nasljeđa koji je u suštini duboko antievropsko, zbog onog što je Zapadni Balkan proveo decenije i vjekove na antievropskom kolosjeku, sada to isplivava i to treba rješavati u duhu dobre evropske demokratske pakse”, rekao je Đukanović.

Crna Gora je, kako je naveo, svojim ukupnim iskustvom pokazala da je to u stanju.

Đukanović je podsjetio da je Crna Gora 90-tih godina prošlog vijeka imala snage da odoli izazovima nacionalnih i vjerskih sukoba, ali da je sačuvala stabilnost i unaprjeđivala je.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je vremenom uspjela da obezbijedi standarde koji su je kvalifikovali za poziciju lidera u pregovaračkom procesu sa EU.

„Dakle, nema nikakve sumnje da smo mi u stanju da te probleme rješavamo. Da li uvijek imamo najbolju saradnju od susjeda – ne, i to treba razumjeti“, rekao je Đukanović.

On smatra da problem koji je sada aktuelan u Crnoj Gori nije autentično i ekskluzivno crnogorski, i da ga treba posmatrati u širem kontekstu.

„Još uvijek se u regionu vodi oštar duel između politika koje zastupaju evropsku budućnost svakog od naših društava Zapadnom Balkanu i politike koja želi da konzervira stanje i zadrži Balkan na vanevropskom kolosjeku“, kazao je Đukanović.

To je, kako je naveo, danas vidljivo i u Crnoj Gori.

„Naspram onog što mi kao Vlada zastupamo da i dalje razvijamo građansku državu, multietničko društvo koje će biti sastavni dio evropske, evroatlantske zajednice, mi imamo predlog da se Crna Gora vrati u status nacionalne, preciznije srpske države, u status države kojom će upravljati Srpska pravoslavna crkva, dakle da se vrati u model srednjovjekovne države”, istakao je Đukanović.

On je ocijenio da nikom razboritom nije bilo teško izabrati između to dvoje, a kamoli odgovornoj državnoj politici.

“Naravno ne smijemo potcijeniti da u dubini svakog od naših društava, kao posljedica zaostajanja, imamo još naslage te svijesti i da se sa njima moramo nositi na odgovoran i pažljiv način“, kazao je Đukanović.

On je dodao da mogu biti „zavodljivi ti pozivi, s ove ili one strane, o navodnoj ugroženosti neke manjine.

„Moje poruke crnogorskoj manjini, gdje god ona živjela, su uvijek iste – budite, prije svega, odgovorni građani država za koje ste se opredijelili da budu vaš dom“, kazao je Đukanović.

Najčitanije