fbpx
NaslovnicaCrna GoraEkološka rekonstrukcija TE u predviđenom roku

Ekološka rekonstrukcija TE u predviđenom roku

Podgorica, (MINA) – Elektoprivreda Crne Gore (EPCG) trebalo bi do kraja godine da zaključi ugovor sa konzorcijumom koji će uraditi ekološku rekonstrukciju prvog bloka termoelektrane (TE) Pljevlja, koji će posao završiti u previđenom roku, do 2022. godine, saopšteno je iz te kompanije.

Komisija EPCG je početkom novembra donijela odluku da je najpovoljniju ponudu na tender za taj projekat dostavio konzorcijum koji čine kompanije Dec International, Bemax, BB Solar i Permonte.

Vrijednost projekta ekološke rekonstrukcije je 54,5 miliona EUR sa uračunatim porezom, a konzorcijum je dostavio ponudu od 54,4 miliona.

Iz EPCG su kazali da su interesovanje za ekološku rekonstrukciju TE Pljevlja pokazale svjetske renomirane kompanije sa ogromnim iskustvom u realizaciji takvih projekata, što potvrdjuju i ponude.

»Očekujemo da će sve proteći bez teškoća i da ćemo već do kraja godine uspjeti da zaključimo ugovor sa izvođačem radova koji će posao završiti kako je i predviđeno, do 2022.godine«, rekli su iz EPCG agenciji MINA.

Ekološkom rekonstrukcijom, prema njihovim riječima, sve emisije i produkti sagorijevanja uglja i hemijskih procesa prilikom proizvodnje električne energije biće svedeni na granice ispod dozvoljenih.

»Takođe, znatno će biti produžen radni vijek, pogonska spremnost i pouzdanost rada Termoelektrane«, istakli su iz kompanije.

Oni su naveli da će, na osnovu do sada odrađenog broja radnih sati, ulaganja u revitalizaciju opreme i podizanje snage na generatoru do 225 megavti (MW) biti produžen radni vijek elektrane.
»Ekološkom rekonstrukcijom prvog bloka procjenjeno je da će termoenergetski kompleks u Pljevljima (TEP-RUP) bez teškoća raditi narednih 20-30 godina«, kazali su iz EPCG .

Oni su istakli da termoenergetski kompleks (TEP-RUP) u Pljevljima generiše 1,2 hiljade radnih mjesta, a kao bazni izvor električne energije Termoelektrana je izuzetno važna sa stanovišta stabilnog rada elektroenergetskog sistema.

Iz EPCG su naglasili da će uporedo sa ekološkom rekonstrukcijom biti obezbijeđen i izvor toplotne energije za toplifikaciju Pljevalja i konačno anuliranje brojnih individualnih ložišta koja u najvećoj mjeri ugrožavaju životnu sreditnu u najsjevernijoj crnogorskoj opštini.

Na pitanje kolike su šanse da vrijednost investicije bude premašena, iz kompanije su odgvorili da su u tenderskoj dokumentaciji za otvoreni postupak javne nabavke radova definisani svi ekonomsk-tehnički detalji na projektu ekološkoe rekonstrukcije termoelektrane.

Procijenjena vrijednost projekta, kako su naveli, donešena je na osnovu idejnog projekata koji je uradila renomirana kompanija Steag Energy Services GmbH iz Njemačke.

Najčitanije