fbpx
NaslovnicaCrna GoraEU da dokaže da ostaje privržena regionu

EU da dokaže da ostaje privržena regionu

Podgorica, (MINA) – Evropska unija (EU), nakon odlaganja otvaranja pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, mora da osmisli način da dokaže da ostaje efektivno privržena Zapadnom Balkanu, ocijenila je izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje (CGO), Daliborka Uljarević.

Ona je kazala da EU prvi put nije uspjela da održi data obećanja, zbog svojih unutrašnjih turbulencija.

“Odlaganjem početka pregovora, EU je nanijela štetu ne samo tim državama, nego i sebi, ali i ukupnom kredibilitetu procesa integracija, kao najvažnijem pokretaču reformi na Zapadnom Balkanu”, ocijenila je Uljarević u intervjuu agenciji MINA.

Uljarević je kazala da EU sad mora da osmisli način da dokaže da ostaje efektivno privržena regionu.

Treba, kaže, naglasiti i da Sjeverna Makedonija i Albanija nijesu u istoj situaciji.

Kako je navela Uljarević, očekivalo se da će Sjeverna Makedonija dobiti zeleno svijetlo, jer je njeno rukovodstvo uradilo sve što je EU tražila i što vodi deblokiranju demokratizacije i evropeizacije te države, a da će Albaniji biti data neka okvirna perspektiva.

“U konačnici, to se reflektovalo i u glasanju, kad za otvaranje pregovora sa Albanijom nijesu bile Francuska, Danska i Holandija, dok je za takvu odluku (Emanuel) Makron ostao usamljen u slučaju Makedonije”, rekla je Uljarević.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije