fbpx
NaslovnicaCrna GoraEU da zauzme jasan stav o pristupanju Z.Balkana

EU da zauzme jasan stav o pristupanju Z.Balkana

Brisel, (MINA) – Evropska unija (EU) treba da ispoštuje svoj ugovor i zauzme jasan stav o procesu pristupanja Zapadnog Balkana, poručila je generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu na konferenciji o budućnosti Balkana u Briselu.

Bregu se zahvalila novoj predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lejen na jasno izraženoj viziji Evrope kao kontinenta.

“Nadamo se da će to biti cilj i pristup svih zemalja članica EU”, rekla je Bregu na konferenciji „Za ples je potrebno dvoje: Zapadni Balkan između nade i stvarnosti“.

Ona je naglasila da države Zapadnog Balkana treba da krenu da realizuju programe reformi uprkos, kako je navela, ogorčenosti i razočarenju koji su prisutni u regionu“.

„Ovaj trenutak je možda i najveća kriza u političkim stavovima EU i Zapadnog Balkana od 1999. Od sada pa do narednog samita Zapadnog Balkana svi će jedva čekati da se donese odluka, ali ko može garantovati da će se odlučno i ozbiljno ustrajavati na reformama”, rekla je Bregu.

Kako je kazala, nada se da odluka o neotvaranju pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom neće negativno uticati i razočarati javne uprave koje trebaju biti motivisane da nastave sa reformama.

Bregu je istakla da bi, iako region polaže velike nade u hrvatsko predsjedavanje Evropskim savjetom, bilo kratkovido i isuviše pojednostavljeno čekati da Hrvatska, Njemačka ili Francuska same promijene smijerove “hladnih vjetrova nad Balkanom”.

“Neostvarivanje vjerodostojnog napretka u pristupanju će, međutim, imati suprotan učinak i smanjiti želju za reformama, povećati međustranačke sukobe i nestabilnost”, kazala je Bregu.

Kako je dodala, u sklopu veobuhvatnog pristupa treba razmotriti kako da se da novi zamah i osnaži taj proces kroz nove podsticaje i ne stvarajući pri tom nove prepreke.

Generalni direktor Generalne direkcije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Kristijan Danijelson rekao je da su vrata Zapadnom Balkanu otvorena i da je to važna poruka koju treba da ponavljaju.

On je ocijenio da je važno da Sjeverna Makedonija i Albanija nastave sa reformama i ispunjavanjem preporuka.

Predsjednik Kosova Hašim Tači upozorio je da se, ako EU ne bude prisutna na Balkanu, otvara mogućnost za druge uticaje.

On smatra da bi Sporazum između Srbije i Kosova doprinio miru i stabilnost za regiona.

Hrvatski ministar regionalnog razvoja EU fondova Marko Pavić poručio je da će ta država pomoći da zemlje Zapadnog Balkana prođu put koji je prošla Hrvatska.

On je rekao da u Hrvatskoj smatraju da je napravljena greška što nijesu otvoreni pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

“Hoćemo da pomognemo da i države regiona osjete benefite koje je osjetila Hrvatska”, dodao je Pavić.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić rekao je da je Zapadni Balkan kulturno-istorijski dio Evrope i da region treba da ima jasnu perspektivu.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...