fbpx
NaslovnicaCrna GoraEvropa da daje smjer pozitivnim tokovima

Evropa da daje smjer pozitivnim tokovima

Podgorica, (MINA) – Evropa mora biti ujedinjena na cijelom svom kontinentu, sa izgrađenim imunitetom na populizam i nacionalizam bilo kog predznaka, dajući smjer progresivnim svjetskim tokovima, poručio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

„Na taj način će Evropa doprinijeti da se očuva evroatlantizam kao jedno od najvećih civilizacijskih svjetskih dostignuća nakon Drugog svjetskog rata“, kazao je Đukanović na Globalnom Baku forumu, u uvodnoj diskusiji na temu “Nova vanjska politika”.

On je kazao da je za novi vijek potrebna i adekvatna spoljna politika u svim zemljama, velikim i malim, starim i novim.

„Posebno u ovom vremenu ubrzane istorije, novih političkih i bezbjednosnih izazova, novih tehnologija zahvaljujući kojima i diplomatija postaje digitalna“, rekao je Đukanović.

Crnogorski predsjednik je podsjetio da se u 2019. navršava 30 godina od rušenja Berlinskog zida.

Kako je kazao, kad pogledamo današnju evropsku i svjetsku scenu, odnose velikih sila, Rusije i NATO, Rusije i Evropske unije, Istoka i Zapada, kao da se nameće pitanje: da li je taj zid stvarno porušen. „Ili je on još uvijek u našim glavama“.

„Kao u onoj priči o dvojici sveštenika u Indiji iz reda onih koji su morali da se klone žena, kojima je religija zabranjivala čak da ih pogledaju. Kad su se našli pred nabujalom rijekom koja je odnijela brvno naišli su na obali na mladu ženu koja nije znala šta da radi. Jedan od njih je uzeo u naručje i prenio na drugu obalu“ kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, nastavili su put prema hramu, i poslije izvjesnog vremena onaj koji je posmatrao prizor, prošaputao je: ti si onu ženu uzeo u naručje, i prenio je na drugu stranu. “A ovaj je odgovorio: da, ja sam je prenio i ostavio tamo, a ti je još nosiš u svojoj glavi…”.

“Izgleda da danas mnogi, i to oni koji utiču na donošenje odluka, i oni koji ih donose, kao da još uvijek u svojim glavama nose taj zid koji je decenijama bio simbol političke i civilizacijske polarizacije na svjetskom nivou“, rekao je Đukanović.

On je ocijenio da nema gotovih formula za novu spoljnu politiku.

„Ali da bi bila uspješna, i da bi bila odgovarajuća u svim vremenima, ona mora sadržati multietničnost i multikulturalnost u svim društvenim sistemima na lokalnom nivou, kao i multilateralizam na globalnom planu“, kazao je Đukanović.

On je naglasio da se do velikih progresivnih ciljeva svjetske politike dolazi se samo na način ako svi kod kuće uspijevamo da svojim građanima obezbijedimo bolji i kvalitetniji život, mir i blagostanje.

„To, nijesu postulati nove politike, ni spoljne, ni ukupne. Ni u Crnoj Gori ni u bilo kojoj od naših zemalja. A podrazumijeva se da naša spoljna politika mora biti dovoljno senzitivna prema promjenama na široj međunarodnoj političkoj sceni i da mora kontinuirano osavremenjavati instrumentarij za ažurne i promišljene odgovore na te promjene“, kazao je Đukanović.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

CEDIS

Djelovi Danilovgrada u nedjelju bez struje

Podgorica, (MINA) – Djelovi Danilovgrada biće u nedjelju više sati bez struje, zbog radova...