fbpx
NaslovnicaCrna GoraEvropski parlament podržava proces proširenja

Evropski parlament podržava proces proširenja

Podgorica, (MINA) – Crna Gora i države regiona u Evropskom parlamentu (EP) imaju snažnog partnera koji insistira da se proces proširenja Unije nastavi, ocijenjeno je na sastanku predsjednika Skupštine Ivana Brajovića i poslanika EP i stalnog izvjestioca za Crnu Goru, Tonina Picule.

Brajović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, sa potpredsjednicima Skupštine Branimirom Gvozdenovićem i Gencijem Nimanbeguom, razgovarao danas sa Piculom.

„Zadovoljan sam izborom poslanika Picule za izvjestioca, imajući u vidu njegovo bogato političko iskustvo i odlično poznavanje prilika u Crnoj Gori i regionu“, rekao je Brajović.

On je istakao i značaj trenutnog predsjedavanja Hrvatske Savjetom Unije, koja je u svoje prioritete uvrstila politiku proširenja s namjerom unošenja nove dinamike i jasnog definisanja tog procesa.

„Skupština Crne Gore prepoznaje i poštuje aktivni angažman EP, koji traži od evropskih institucija i država članica da se proces proširenja ne smije usporiti“, naglasio je Brajović.

Kako je rekao, tome ide u prilog i inicijativa predsjednika EP Sasolija da sljedeće sedmice u Briselu organizuje Samit sa predsjednicima parlamenata država Zapadnog Balkana.

Picula je kazao da Crna Gora i države regiona u EP, a i u Sasoliju, imaju snažnog partnera koji insistira da se proces proširenja Unije nastavi, kao najučinkovitiji instrument njene vanjske politike, poštujući individualni napredak svake zemlje.

Prema njegovim riječima, Crna Gora neće biti diskriminisana u novim okolnostima, jer je već daleko odmakla u procesu reformi.

„EP očekuje da će novi pristup u pregovaračkom procesu biti stabilan, predvidljiv i kredibilan, te da neće zavisiti od unutrašnjih pitanja država članica“, zaključio je Picula.

Najčitanije