fbpx
NaslovnicaCrna GoraFatić: Medalje potvrda kvaliteta i garant budućnosti

Fatić: Medalje potvrda kvaliteta i garant budućnosti

Podgorica, (MINA) – Uspjesi i medalje crnogorskih karatista na međunarodnim takmičenjima potvrda su kvaliteta i garant da za budućnost tog sporta u Crnoj Gori ne treba brinuti, kazao je direktor reprezentacije Dragoljub Fatić.

On je u intervjuu agenciji MINA kazao da 2018. nije bila najbolja, ali da se ne može okarakterisati ni kao loša godina za crnogorski karate.

“Bez obzira na izostanak seniorskih medalja sa prvenstva Evrope u Novom Sadu i svijeta u Madridu možemo biti zadovoljni nastupima naših karatista u 2018. godini. Bronzana medalja sa Mediteranskih igara Marine Raković je rezultat za poštovanje”, kazao je Fatić.

On vjeruje da će ono što je izostalo u prošloj biti nadoknađeno u ovoj godini.

“Mi znamo da imamo kvalitet, talente koji su među najboljima u svojim kategorijama. U Novom Sadu i Madridu sreća nije bila naš saveznik, imali smo dvije borbe za bronzanu medalju, ali na žalost Dragana Konjević i muški kata tim nijesu uspjeli da ih osvoje. Vjerujem da će 2019. biti naša godina”, kazao je Fatić.

Privatna arhiva

On je istakao da se u karateu nikako ne trebaju zanemariti rezultati sa šampionata Balkana, navodeći da se svaka medalja osvojena u konkurenciji Turske, Srbije, Hrvatske, Makedonije i Bosne i Hercegovine, mora smatrati uspjehom.

Fatić je kazao da je ponosan na rezultate u mlađim kategorijama, podsjećajući da su Bojan Bošković i Mario Hodžić osvojili srebrnu, odnosno bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu za kadete, juniore i mlađe seniore u Sočiju.

“Boškoviću, koji je i zvanični kadetski prvak svijeta, za malo je izmakla medalja na Olimpijskim igrama za mlade u Buenos Ajresu. Nije neuspjeh biti peti u takvoj konkurenciji, ali znajući šta on može ostaje žal za medaljom. Hodžić je dugo vukao povredu zbog koje u Novom Sadu i Madridu nije bio na svom nivou. Nadam se da se oporavio od povrede i da će u Gvadalahari biti pravi”, kazao je Fatić.

On je naglasio da plasmani na peto i sedmo mjesto ne donose medalje, ali potvrđuju kvalitet i dobar rad.

Privatna arhiva

Fatić je istakao da se u Karate savezu, kao i prerthodnih godina, sve strukture ozbiljno pripremaju za takmičarsku 2019. godinu.

“Ona će biti zahtjevna u svim aspektima saveza i siguran sam da ćemo dati sve od sebe da osvojimo seniorsku medalju i obezbjedimo nastup naših takmičara na Evropskim igrama, kao i da nastavimo borbu za plasman i učešće na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020 godine. Siguran sam da će se
ponositi rezultatom crnogorskih karatista, kao što je njima ponos da nastupaju i bore se u kimonu sa grbom svoje države”, kazao je Fatić.

On je naglasio da sportski rezultati koji su od 2006. godine ostvarili karatisti su među najboljima u Crnoj Gori i da su u stalnom napretku u svim uzrasnim kategorijama.

“Karatisti su od sticanja nezavisnosti Crnoj Gori donijeli osam seniorskih medalja – šest sa šampionata Evrope i po jednu sa Svjetskog prvenstva i Evropskih igara. Ne računam rezultate u mlađim kategorijama, gdje imamo dvadesetak medalja sa evropskih i svjetskih prvenstava”, rekao je Fatić.

On je naglasio da za nastavak kontinuiteta i ostvarivanja još boljih sportskih rezultata potrebna su veća finansijska podrška države.

“Ne sumnjam da će to Ministarstvo sporta prepoznati i omogućiti našim vrhunski sportistima da se još kvaltetnije pripreme i ostvare bolje rezultate u 2019 godini”, kazao je Fatić.

On je naglasio da je Karate savez, u skladu sa novim Zakonom o sportu, bio u obavezi da uskladi svoja akta sa tim dokumentom.

“To ćemo uraditi na varednoj Skupštini 12. januara. Siguran sam da će predsjednik Karate saveza Vladimir Joković, koji je doprinio stabilizaciji i napredku saveza zajedno sa Upravnim odborom i Skupštinom, naći najbolja rješenje za njegovog nasljednika, kao i za nastavak rada i unapredjena saveza”, rekao je Fatić.

Najčitanije

berza

Pad indeksa i rast prometa na berzi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Neznatan pad oba indeksa i rast prometa obilježili su na Montenegroberzi...