Fejzić: Vjera u Boga inspiracija da se zalažemo za apsolutnu pravdu

18
foto: monteislam.com

Podgorica, (MINA) – Nijedan savremeni društveno politički sistem nije uspio uspostaviti potpunu pravdu i blagostanje, ali vjera u Boga i njegovu apsolutnu pravdu su nada i inspiracija svima da se za nju nepokolebljivo zalažu i na ovome svijetu, poručio je reis Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifat Fejzić.

On je svim muslimankama i muslimanima u zemlji i dijaspori čestitao Hadžijski kurban bajram.

Fejzić je u bajramskoj poruci naveo da priča o kurbanu kreće od samog nastanka ljudskog roda i sinova Ademovih, Habila i Kabila.

Kako je kazao, svojom pravednošću Alah prima Habilov kurban, a odbija Kabilov zbog njegove pohlepe i sebičnosti.

„Međutim, nakon što je Uzvišeni ukazao na dobro i zlo, čovjeku je ostavio slobodu izbora. Tako Kabil birajući zlo oduzima život nevinom bratu i pada prva ljudska i bratska krv na zemlji“, kazao je Fejzić.

On je istakao da dunjalučka sudbina nije Alahova kazna, niti nagrada, već iskušenje i prilika za dostizanje njegove milosti i vječne nagrade.

„Taj teret nosili su i Božiji poslanici iako su bili najodabraniji iz ljudskog roda. Imamo primjer kušnje Ibrahima na koji nas podsjeća i ovaj Bajram. Njegovoj odlučnosti da u ime Boga žrtvuje najdraže Alah se smilovao kurbanom kakvog danas prinosimo“, naveo je Fejzić

Bila je to, kako je kazao, poruka da se u vjerskom i civilizacijskom sistemu ne može žrtvovati čovjek, kako se to radilo u paganizmu.

Prema riječima Fejzića, potvrda svetosti ljudskog života značila je prekretnicu iz varvarstva ka uspostavljanju humanog poretka na Zemlji.

On je kazao da istu poruku nosi i hadž, obred koji je, takođe, vezan za bajram.

Milioni hadžija, dodao je Fejzić, svjedoče jednakost stečenu rođenjem i ideal ravnopravnosti bez obzira na razlike u rasi, porijeklu, rodu ili društvenom statusu.

„Pa ipak, svijet u kojem živimo pun je razlika i nepravde. Nijedan savremeni društveno politički sistem nije uspio uspostaviti potpunu pravdu i blagostanje. Međutim, vjera u Boga i njegovu apsolutnu pravdu jesu nada i inspiracija svima nama da se za nju nepokolebljivo zalažemo i na ovome svijetu“, istakao je Fejzić.

On je poželio vjernicima da Bajram otvori vrata radosti u njihovim domovima i srcima za sve ljude.

„Neka nam osvijetli put napretka i sreće na oba svijeta. Neka naše molitve u Bajramu budu primljene i neka nas Alah pomogne da se mijenjamo na bolje. Moleći uzvišenog gospodara za mir, slobodu i pravdu u svijetu, svim muslimankama i muslimanima u zemlji i dijaspori čestitam Bajram“, poručio je Fejzić.