fbpx
NaslovnicaCrna GoraFinansijska održivost ključni problem medijske scene

Finansijska održivost ključni problem medijske scene

Podgorica, (MINA) – Medijska scena u Crnoj Gori, čiji je ključni problem finansijska održivost, već 20 godina stoji u mjestu, ocijenjeno je na konferenciji u Podgorici i poručeno da ključnu ulogu u podiznaju svijesti o etičnosti u novinarstvu ima samoregulacija.

Konferenciju “Principi medijske etike u medijima i javnosti” organizovali su Građanska alijansa i Vijesti.

Izvršni direktor agencije MINA Jaša Jovićević ocijenio je da medijska scena u Crnoj Gori već 20 godina tapka u mjestu.

“Krivca možemo tražiti na različitim stranama, ali mi, mediji, treba prvo da konstatujemo da li smo zaista uradili sve što smo mogli da kvalitet našeg proizvoda bude na višem nivou”, istakao je on.

Jovićević je kazao da se u Agenciji, tokom skoro 20 godina postojanja, svakodnevno trude da u pisanju svake informacije budu primijenjeni profesionalnost i etički standardi.

Urednica Prvog programa Javnog servisa, Aleksandra Pavićević, kazala je da samoregulacija u medijima ima jednu od ključnih uloga u podiznaju svijesti o etičnosti u novinarstvu.

“Nažalost, propali su brojni pokušaji da se formira jedinstveno samoregulatorno medijsko tijelo u Crnoj Gori, što govori o podijeljenosti medijske zajednice”, rekla je ona.

Glavni urednik Vijesti Srdan Kosović rekao je da se etika u medijima može svesti na dva principa – čojstvo i junaštvo.

“Junaštvo da bi se ostvario uticaj i kredibilitet, a kad se iz junaštva rodi uticaj postoji nužda da se postavi princip odgovornosti, pa dolazimo do čojstva”, naveo je Kosović.

Prema njegovim riječima, novinarstvo je ono što neko ne želi da objavi, dok sve ostalo spada u PR.

Menadžer medijskog programa OEBS-a, Daniel Blank, kazao je da se dešava da mediji, zarad finansijske održivosti, žele da naprave više marketinga i prodaje i budu više aktivni u reklama.

Kako je naveo, nekada klijenti od medija žele da pozitivno pišu o njihovim aktivnostima.

“Svi novinari znaju da ovo ne može biti novinarstvo već PR. Treba razdvojiti uređivački sadržaj i oglašavanje”, istakao je Blank.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

amscg, stanje na putevima

Putevi uglavnom suvi

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori jutros se saobraća po uglavnom suvim putevima, saopštili...