fbpx
NaslovnicaCrna GoraFokus da bude na zatvaranju poglavlja

Fokus da bude na zatvaranju poglavlja

Podgorica, (MINA) – Crna Gora ne smije da uspori dinamiku na putu ka Evropskoj uniji, a fokus mora da pređe na zatvaranje poglavlja, kazao je u ambasador Slovenije Mitja Močnik.

On je naveo da bi bilo pozitivno da Crna Gora otvori poglavlje 27 još za vrijeme austrijskog predsjedavanja.

“Ovo poglavlje je dosta sveobuhvatno, pa je tu dinamika malo sporija. Bitno je da se dovrši i akcioni plan za poglavlje 23 i 24. Neke članice EU možda nijesu sklone prebrzoj dinamici otvaranja i zatvaranja poglavlja, a to ne znači da se protive proširenju i novim članicama”, rekao je Močnik Pobjedi.

Crna Gora je, kako je dodo, na prvom mjestu u pregovorima kako po dinamici, tako i po broju otvorenih poglavlja.

“Ne smije se zaboraviti da je Crna Gora obnovila samostalnost i nezavisnost u 2006. godini. U slučaju Slovenije, to se desilo 16 godina prije, a članstvo u EU i NATO desilo se 2004«, uakazao je Močnik.

Prema njegovim riječima, jako je značajno da Crna Gora napreduje u jačanju makroekonomske, fiskalne i poreske stabilnosti, što je veoma jak argument koji posredno utiče i na pozitivan odnos država članica EU.

»Slovenija se u kontinuitetu zalaže za kvalitetnu dinamiku pregovaranja«, zaključio je Močnik.

Najčitanije

Unija slobodnih sindikata

Odlukom Vlade spriječeno dalje osipanje kadra Instituta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Odlukom Vlade da isplati jednokratnu novčanu pomoć radnicima Instituta „Simo Milošević“,...