fbpx
NaslovnicaCrna GoraGrađane tačno i potpuno informisati

Građane tačno i potpuno informisati

Podgorica, (MINA) – Građani moraju biti pravovremeno, tačno i potpuno informisani, kako bi bili u toku sa odlukama koje izvršna vlast donosi i sprovodi, ocijenjeno je na predstavljanju analize o efikasnosti komuniciranja predstavnika ministarstava i javnosti.

Nevladino udruženje TTC je u saradnji sa partnerom Methamophosis Foundation iz Skoplja, uz finansijsku podršku Evropske unije, a u okviru regionalnog projekta „Odgovornost, tehnologija i mreža institucionalne otvorenosti u Jugoistočnoj Evropi – Action SEE“, sprovelo projekat „Efikasni PR servisi – informisaniji građani“.

Predsjednica TTC-a i koordinatorka projekta, Anđela Đokić, na konferenciji za novinare rekla je da je transparentnost institucija važan faktor za razvoj demokratskog društva.

„Građani moraju biti pravovremeno, tačno i potpuno informisani, kako bi bili u toku sa dešavanjima u njihovoj državi i odlukama i aktivnostima koje izvršna vlast donosi i sprovodi“, rekla je ona.

Prema riječima Đokić, veliku odgovornost za stepen i kvalitet informisanosti građana imaju upravo institucije, koje bi blagovremeno i u potpunosti morale da ažuriraju podatke i izvještaje, kako u elektronskoj, tako i u pisanoj formi, kako bi građani mogli ravnopravno da učestvuju u donošenju odluka koje se tiču svih nas.

Ona je navela da je analiza utemeljena na podacima i percepcijama dobijenim od predstavnika službi za informisanje građana u okviru ministarstava, ali i predstavnika crnogorskih medija, koji su bili važan izvor informacija i podataka.

„Takođe, na osnovu dobijenih informacija, pripremili smo i preporuke za dalji rad u procesu komuniciranja, u cilju unapređenja informisanja građana o aktivnostima koje njihova Vlada sprovodi”, rekla je Đokić.

U analizi se navodi da podaci dobijeni od 12 od ukupno 17 ministarstava, pokazuju da u većini ministarstava ne postoji dovoljan broj zaposlenih koji se bave komuniciranjem s javnošću.

Dodaje se da neka od najaktivnijih ministarstava, poput Ministarstva za poljoprivredu i ruralni razvoj, imaju samo jednu osobu zaduženu za komuniciranje.

Ističe se da predstavnici ministarstava koriste sve raspoložive načine za informisanje građana, počev od tradicionalnih, kao što su saopštenja za javnost, preko gostovanja u televizijskim i radio emisijama, do objava na društvenim mrežama.

U analizi stoji da sva ministarstva redovno ažuriraju svoje zvanične internet stranice.

„Pojedina ministarstva informacije objavljuju i na dnevnom nivou, dok većina resora ažurira svoje sajtove makar jednom sedmično. Ipak, primjetno je da ministarstva nedovoljno koriste društvene mreže u svrhu komunikacije s građanima, pa tako gotovo trećina ministarstava nema kreirane naloge na društvenoj mreži Facebook“, kaže se u dokumentu.

Sadržina i kvalitet saopštenja, na osnovu analize nekoliko objavljenih saopštenja, kako se dodaje, variraju od resora do resora i zavise od aktuelnosti teme i aktera samog događaja.

U analizi se navodi da su saopštenja često previše dugačka, uz korišćenje nedovoljno jasnog i razumljivog rječnika i terminologije.

Novinari smatraju da se u aktuelnom sazivu Vlade mnogo više pažnje posvećuje razvoju i unapređenju PR službi, ali da PR službe, i pored kadrovske nadogradnje, i dalje posjeduju određene sistemske boljke.

Novinari smatraju, kako se navodi, da kvalitet informacija dobijenih od PR službi ministarstava nije na zadovoljavajućem nivou.

Oni su ocijenili da državne institucije u Crnoj Gori nijesu transparentne u dovoljnoj mjeri.

Kada je riječ o saradnji sa novinarima, najlošije je ocijenjeno Ministarstvo odbrane.

U dijelu analize koji se odnosi na preporuke, kaže se da bi sva ministarstva trebalo da pokažu proaktivniji pristup i budu agilnija u svom djelovanju, kao i da pravovremeno pružaju informacije medijima.

„Objavljena saopštenja moraju sadržati relevantne i nove podatke o aktivnostima ministarstva. Informacija, čak i ako je blagovremena, ne znači puno u slučaju kada ne sadrži nove podatke, već je riječ o izvodima iz već postojećih izvještaja, saopštenja i zakona“, navodi se u preporukama.

Preporučuje se da saopštenja koje plasiraju PR službe budu jasna, koncizna i pisana jasnim jezikom, razumljivim i prosječnom građaninu.

„Komunikacija sa građanima mora biti dvosmjeran proces, uz smanjenje samopromocije samih institucija“, kaže se u preporukama.

U preporukama se navodi da su povremena okupljanja predstavnika institucija i medija dobar način da se kroz neformalnu komunikaciju „otope“ odnosi i svim stranama omogući da bolje razumiju pojedinačne potrebe, zahtjeve i izazove.

„Treba izbjegavati „zatrpavanje“ medija informacijama i novinarima pružiti podatke koje bi im mogle poslužiti za kreiranje interesantnih priča“, jedna je od preporuka.

Tekst je urađen u okviru projekta „Efikasni PR servisi – informisaniji građani“, koji NVU TTC sprovodi u saradnji sa partnerom Methamophosis Foundation iz Skoplja, a uz finansijsku podršku Evropske unije.

Najčitanije

amscg, stanje na putevima

Putevi uglavnom suvi

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori jutros se saobraća po uglavnom suvim putevima, saopštili...