fbpx
NaslovnicaCrna GoraGrađanima važno da RTCG bude nezavisan

Građanima važno da RTCG bude nezavisan

Podgorica, (MINA) – Većini crnogorskih građana važno da je da nacionalni Javni servis bude nezavisan od bilo kakvih političkih uticaja, pokazalo je istraživanje o medijskoj pismenosti opšte populacije i njihovim navikama, potrebama i stavovima u odnosu na medije.

Mićan Andrijašević iz Juventasa objasnio je da je nazavisnost Radio Televizije Crne Gore (RTCG) važna za 76,5 odsto ispitanika, od čega je za 62,3 odsto to u potpunosti važno.

„Međutim, tek 25,1 odsto ispitanika smatra da je RTCG nezavisan (uglavnom ili u potpunosti) od političkog uticaja, 36,8 odsto ispitanika vjeruje da nije, a 25,1 odsto smatra da je Javni servis djelimično nezavisan“, naveo je Andrijašević.

Kako je rekao, sa obzirom na to da je Zakonom o nacionalnom javnom emiteru propisana programska nezavisnost, kao i nezavisnost Savjeta RTCG i novinara zaposlenih u toj medijskoj kući, veoma je zabrinjavajuće da svega svaki četvrti ispitanik smatra da je Javni servis zaista nezavisan od bilo kakvih političkih uticaja.

„U svijetlu brojnih događaja koji su se zbili u prethodnih godinu u vezi sa nacionalnim emiterom, možemo zaključiti da rezultati istraživanja nijesu iznenađujući“, kazao je Andrijašević.

Ovakva percepcija građana, prema njegovim riječima, opominje da je neophodno preduzeti hitne mjere kako bi se obezbijedila nezavisnost RTCG i istovremeno steklo povjerenje građana.

„Ako uzmemo u obzir i podatak da 39,3 odsto ispitanika kaže da crnogorski mediji ne informišu slobodno, već da podliježu političkim i ekonomskim uticajima, potreba da Javni servis bude nezavisan, te da postavi standard profesionalnosti za sve druge medije u Crnoj Gori, dodatno dobija na značaju“, istakao je Andrijašević.

On smatra da jedino nacionalni emiter oslobođen bilo kakvih političkih uticaja može zadovoljiti „demokratske, socijalne, kulturne, obrazovne i druge potrebe od javnog interesa svih segmenata crnogorskog društva i obezbijediti ostvarivanje prava i interesa građana i drugih subjekata u oblasti informisanja“, kako je i proklamovano Zakonom.

Istraživanje javnog mnjenja sprovedeno je u okviru projekta „Unaprjeđenje medijske pismenosti u Crnoj Gori“ koji realizuju nevladina organizacija Juventas i agencija MINA uz finansijsku podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država.

Anketiranje je sprovedeno od 22. novembra do 21. decembra prošle godine na uzorku od 995 ispitanika.

Tekst je napisan uz finansijsku podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) kroz realizaciju projekta “Rereading – Rewriting. Improving media literacy in Montenegro”. Sadržaj je isključiva odgovornost agencije MINA i ne mora nužno odražavati stavove SAD. Tekst se može preuzimati uz obavezno navođenje izvora.

Najčitanije