fbpx
NaslovnicaCrna GoraGrubišić: Crna Gora mora postati prva sljedeća članica EU

Grubišić: Crna Gora mora postati prva sljedeća članica EU

Podgorica, (MINA) – Hrvatska će se boriti za svoje susjede i njihovu što skoriju perspektivu članstva u Evropskoj uniji (EU), poručio je ambasador te države u Podgorici, Veselko Grubišić, navodeći da je Crna Gora lider u tom procesu i da mora postati prva sljedeća članica.

On je danas u Podgorici predstavio prioritete hrvatskog predsjedavanja Savjetom EU.

„Hrvatska svoje članstvo ne želi koristiti samo za sebe, nego i za svoje susjedstvo“, istakao je Grubišić.

Kako je naveo, Hrvatska će nastaviti da pomaže sve države u okruženju.

„Crna Gora je lider u procesu pristupanja i mora postati prva sljedeća članica EU. Ni mi, ni vi, nemamo pravo na drugačiji ishod“, istakao je Grubišić.

Hrvatska predsjedava Savjetom EU od 1. januara do 30. juna ove godine.

Grubišić je kazao da ta država, tokom predsjedavanja, namjerava da se pozabavi potrebama produbljivanja jedinstvenog tržišta, osnaživanjem konkurentnosti, promovisanjem visokih vrijednosti dodatnih investicija, digitalizacije i preduzetništva.

„Podržavaćemo implementaciju evropskog stuba socijalnih prava i naglašavati potrebu da se svakom građaninu EU i Evrope obezbijedi bolji život“, rekao je on.

Prema njegovim riječima, Hrvatska će, takođe, zagovarati osnaživanje žena.

„Namjeravamo da se bavimo i važnim pitanjima demografskih izazova sa kojima se suočavamo“, naveo je Grubišić.

Crnogorski premijer Duško Marković kazao je da Crna Gora svoje napore i kapacitete usmjerava ka dosljednom ispunjavanju obaveza, bez uzmicanja pred izazovima.

„Crna Gora već pregovara po do sada najstrožim kriterijumima i kao lider integracija ne može biti poređena sa državama koje tek počinju pregovore, a izmjene procesa ne bi trebalo primjenjivati retroaktivno“, kazao je Marković.

Kako je naveo, iako Crna Gora nije zagovornik „mijenjanja pravila u sred igre“, u određenoj mjeri saglasni su da pregovarački proces treba učiniti konkretnijim i mjerljivijim, a njegove rezultate jasnijim i vidljivijim kako akterima u procesu pristupanja, tako i svim građanima u Crnoj Gori.

„Ostajemo otvoreni za razgovor i saradnju, uz naglašenu potrebu da se obezbijedi adekvatno vrednovanje rezultata koje smo postigli u dosadašnjem toku procesa, što je važno za održavanje kredibilnosti procesa što je važno za održavanje kredibilnosti procesa proširenja“, rekao je Marković.

Crna Gora, kako je naveo, pregovara po najstrožim kriterijumima koje je EU ikada imala u okviru politike proširenja i u takvim uslovima, sa relativno mladom administracijom, predvodnica je evropske integracije.

Marković je dodao da je Crna Gora spremna da podijeli svoja iskustva sa ostalim državama regiona Zapadnog Balkana.

„Nastavićemo da podržavamo susjede u procesu integracija i dijelimo iskustva iz tog procesa“, poručio je Marković.

On je naveo da očekuje da će tokom hrvatskog predsjedavanja Sjeverna Makedonija i Albanija dobiti dugo očekivani datum otvaranja pregovora sa EU, čime će region dinamičnije krenuti putem ispunjavanja evropskih obaveza.

Šef Delegacije Evropske unije Aivo Orav poručio je da je proširenje EU proces koji se nastavlja, iako je bilo određenih poteškoća tokom proteklih nekoliko mjeseci.

„Poruka za Crnu Goru je da je ona lider u procesu integracija, da nema vremena da čekamo se riješe određeni problemi u EU, već da je bolje biti spreman za pridruživanje EU što je prije moguće“, istakao je Orav.

On je ponovio da je vladavina prava apsolutno u samom središtu politike proširenja EU.

„Zato je veoma važno sprovesti reforme tokom izborne godine, i tu nema izuzetaka“, dodao je Orav.

Kako je naveo, biti lider u evropskim integracijama je zahtjevna uloga.

„EU nastavlja sa svojim radom u Crnoj Gori i tokom izborne godine, što znači da nema izuzetaka. Pripremamo naše izvještaje o napretku, što znači da će sve promjene koje su relevantne za proces integracija biti sastavni dio tog izvještaja“, rekao je Orav.

On je istakao da je politički dijalog od ekstremne važnosti za Crnu Goru.

„Iskreno se nadam, i mislim da govorim u ime svih vas, da će politički dijalog biti povraćen što je prije moguće“, kazao je Orav.

Najčitanije