fbpx
NaslovnicaCrna GoraGutereš: Crna Gora kontinuirano doprinosi svjetskom miru

Gutereš: Crna Gora kontinuirano doprinosi svjetskom miru


Podgorica, (MINA) – Crna Gora potvrđuje opredjeljenje da kontinuirano doprinosi svjetskom miru i prevenciji konflikata učešćem u međunarodnim misijama, saopštio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN), Antonio Gutereš /Antonio Guterres/ u razgovoru sa ministrom odbrane Predrag Bošković.

Iz Ministarstva odbrane saopšteno je da se Gutereš zahvalio na podršci reformama UN i pozdravio politiku Crne Gore sa posebnim akcentom na afirmaciju saradnje u regionu Zapadnog Balkana.

Navodi se da je Gutereš podržao evropske integracije Crne Gore i istakao da je ona prepoznata kao pouzdan partner u uspostavljanju saradnje na nivou šire međunarodne zajednice.

“Generalni sekretar UN je naglasio da Crna Gora i danas potvrđuje opredjeljenje da kontinuirano doprinosi svjetskom miru i prevenciji konflikata učešćem u međunarodnim misijama, te da je pravi trenutak da se razmotre novi modaliteti izgradnje povjerenja i upravljanja konfliktima u cilju doprinosa izgradnji stabilnijih i mirnijih društava”, navodi se u saopštenju.

Gutereš je kazao da je uvjeren da će Crna Gora ostati posvećena otvorenoj politici dobrosusjedstva kako bi, na konstruktivan način, doprinijela stabilnosti regiona.

Bošković je istakao da Crna Gora počiva na principima na kojima su zasnovane UN i ukazao na snažnu posvećenost multilateralizmu, a time i sistemu UN kao organizaciji koja nastoji da obezbijedi miran, stabilan i prosperitetan svijet.

On je istakao da Vlada Crne Gore odnosno Ministarstvo odbrane imaju konstruktivnu ulogu u regionu i da je primarni interes države da se u regionu održi stabilnost i nastavi dalji napredak, posebno u odnosu na evropske i evroatlantske integracije.

U tom kontekstu, Bošković je informisao generalnog sekretara Gutereša o reformi sistema odbrane Crne Gore, sa fokusom na istorijsko članstvo u NATO savezu.

“On je ocijenio da je u ovim izazovnim vremenima udruženo djelovanje neophodno, jer se države izolovano ne mogu izboriti sa bezbjednosnim izazovima i prijetnjama današnjice”, kaže se u saopštenju.

Bošković je poručio da Crna Gora, kao jedna od najmlađih članica UN, snažno podržava proces reforme te organizacije, uz uvjerenje da ona predstavlja nezamjenjivu platformu u promovisanju stabilnosti, saradnje i daljeg ekonomskog razvoja regiona, što je značajna podrška zemljama Zapadnog Balkana na njihovom putu daljih reformi i demokratizacije.

Bošković je istakao da nema alternative multilateralizmu i UN kao njegovom stožeru, navodeći da će Crna Gora nastaviti sa proaktivnom ulogom jačanja mira i sprječavanja konflikata na globalnom nivou, uz naglasak na potrebu za odlučnijom i jedinstvenijom koordinacijom i aktivnijom ulogom svih članica UN-a.

Najčitanije