fbpx
NaslovnicaCrna GoraHan: Pokrenućemo pitanje dodjele stanova

Han: Pokrenućemo pitanje dodjele stanova


Podgorica, (MINA) – Evropska komisija (EK) pokrenuće pitanje dodjele stanova javnim funkcionerima u Crnoj Gori i takva praksa ne postoji ni u jednoj članici Evropske unije (EU), poručio je odlazeći komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han.

“To nije kompatabilno sa principima javne admnistracije kojima su se države u procesu proširenja obavezale i pokreće bitna pitanja koja idu u srže vladavine prava”, kazao je Han Vijestima.

On je rekao da rezultati ne mogu uvijek doći preko noći i da kod nekih pitanja, kakvo je izborna reforma, odgovornst nije samo na Vladi, ali i da je EK od crnogorskih vlasti očekivala odvažniju reakciju na preporuke iz EU.

On je kazao da poglavlje osam još nije otvoreno jer za to nema nephodne jednoglasne podrške država članica.

“Ovaj predlog Komisije trenutno razmatraju države članice u Savjetu. One će donijeti svoje odluke o zasebnim poglavljima koje snažno vezuju za napredak u vladavini prava, i iz tih razloga još nema neohodne jednoglasnosti”, kazao je Han.

Han je rekao da su napadi na novinare neprihvatljivi i da moraju biti efikasno istraženi i rasvijteljeni.

“Kada sam upoznao Oliveru Lakić prošle godine, nedugo nakon žalosnog napada na nju, obećao sam da ću nastaviti da insistiram na njenom slučaju, ne samo dok počiniocu budu osuđeni, već i oni koji stoje iza napada.Ja održavam svoja obećanja. Strukturalni nedostaci rezulata u takvim slučajevima direktno utiču na tempo pregovora o pridruživanju EU”, poručio je Han.

Najčitanije