fbpx
NaslovnicaCrna GoraHan: Sve partije da se uključe u rad Radne grupe

Han: Sve partije da se uključe u rad Radne grupe


Podgorica, (MINA) – Sve političke partije trebalo bi aktivno da se uključe u rad Radne grupe koja će se baviti izmjenama izbornog zakonodavstva, poručio je Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han.

Han je kazao da Pobjedi bi adhok parlamentarna struktura, trebalo da počne sa radom što prije, jer ima važne i ambiciozne zadatke pred sobom.

“Uključujući i sveobuhvatnu izbornu reformu, pitanje političkog miješanja u Savjet nacionalnih javnih emitera, uklanjanje izazova vezanih za rad Državne izborne komisije i Agencije za borbu protiv korupcije, pronalaženje rješenja za izbor članova Sudskog savjeta i rješavanje pitanja lokalnih izbora”, naveo je Han.

On je govoreći o evropskim integracijama naveo i da Zapadni Balkan nikada nije bio visočije na evropskoj agendi, te da bi Crna Gora trebalo da iskoristi taj trenutak.

“Predstojeći izbori za Evropski parlament to neće promijeniti. Kao što sam već rekao u više navrata, stvarni proces pripreme za članstvo u EU je važan kao i krajnji cilj, koji obezbjeđuje: čistiju vodu, bolji vazduh i bezbjedniju hranu”, kazao je Han.

On je rekao da je Crna Gora dobro napredovala u pregovorima o pristupanju i da otvaranje poglavlja znači ući u intenzivan period rada.

Han je podsjetio da ostaje da se otvore dva poglavlja.

On je rekao da je poglavlje 27 o zaštiti životne sredine trenutno u Savjetu EU u iščekivanju sporazuma zemalja članica, a da u poglavlju 8 o konkurenciji, Crna Gora radi na ispunjavanju uslova za otvaranje i da je sada posebno važno učiniti nezavisni organ državne pomoć i potpuno funkcionalnim.

Han je kazao da je u ovoj fazi je prerano reći kada bi to poglavlje moglo biti otvoreno.

“Pregovori ć e se nastaviti po principu sopstvenih zasluga. Zato je sada lopta u rukama Crne Gore. Mjerila za sva poglavlja pružaju smjernice, a sada je na Crnoj Gori da radi prema tim uputstvima, kako bi dalje napredovali u pregovorima”, poručio je Han.

Najčitanije