fbpx
NaslovnicaCrna GoraHodžić i Raković najbolji u borbama, Mijač i Marić u katama

Hodžić i Raković najbolji u borbama, Mijač i Marić u katama

Podgorica, (MINA) – Mario Hodžić i Marina Raković najbolji su karatisti Crne Gore u seniorskoj konkurenciji, u borbama, a Vladimir Mijač i Jovana Marić u katama, u tradicionalnoim izboru Karate saveza.

Hodžić je u godini na izmaku osvojio srebrne medalje na Evropskom prvenstvu u Gvadalahari i Evropskim igrama u Minsku.

Proglašen je za najboljeg sportistu Crne Gore u izboru Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK) i Udruženja sportskih novinara.

Najbolji je i sportista Podgorice, u izboru sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada.

“Zadovoljan sam godinom, ali za potpun utisak falilo je jedno zlato. Nadam se da ću ga sljedeće godine osvojiti. To je moj glavni cilj i san svakog sportiste da čuje himnu na pobjedničkom postolju”, kazao je Hodžić.

On je istakao da su glavni cilj za narednu godinu Olimpijske igre (OI).

“Već na startu godine nastavljaju se kvalifikacije. Cilj nam je da osvojimo što više bodova i da se plasiramo u Tokiju. Prije toga čeka me Evropsko prvenstvo i borba za novu medalju”, rekao je Hodžić.

Raković je trijumfovala na turniru Serije A u Istanbulu, dok je bila bronzana na Premijer ligi u Dubaiju.

“Zadovoljna sam godinom, osvojene su dvije značajne medalje. Brojne sudijske nepravde koštale su me možda još neke medalje. Nadam se da će sljedeća godiona biti mnogo bolja. Nadam se dobrim rezultatima i plasmanu na OI”, rekao je Raković.

Mijač je bio zlatni na Mediteranskim igrama u Antaliji i učenik Svjetskog prvenstva u Čileu.

“Zadovoljan sam formom, pokazao sam visok nivo. Rezultat je na nekim tamičenjima izostao, ali se to vratilo na Mediteranskom prvenstvu, gdje sam pokazao pravi kvalitet. Na Svjetskom prvenstvu i šampionatu Balkana falilo je i malo sportske sreće. Ne sumnjam u sebe i svoj rad, znam da ću dati sve od sebe da ostvarim još bolje rezultate. Hvala trenerima u klubu i selektoru koji su radili sa mnom i dali doprinos mom napretku”, rekao je Mijač.

Marić je u 2019. godini osvajala balkanske medalje u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji.

“Ovo je najbolja godina u karijeri. Medalje su došle kao kruna dugogodišnjeg rada i odricanja. Osvojila sam pojedinačno medalje na seniorskom Balkanskom prvenstvu, mediteransku i evropsku univerzitesku medalju. Godinu smo krunisali balkanskom medaljom sa ženskim kata timom”, kazala je Marić.

Najbolji mladi karatisti u borbama su junior Bojan Bošković i Milena Jovanović.

Bošković je osvojio zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Čileu, dok je Jovanović bila srebrna na Evropskom prvenstvu u Alborgu.

U katama najbolji su bili bronzini sa Balkanskog prvenstva u Brežicama Vasilije Perović i Mila Mraković, koja je trijumfovala u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji na tom šampioinatu.

Najbolji klub je Omladinac, dok je šef stručnog štaba tog kluba Žarko Raković trener godine.

“Najbolja godina do sada. Nastavićemo da radimo sa ciljem da naredna bude još bolja. To možemo samo ako se plasiramo na Olimpijske igre i osvojimo olimpijsku medalju. Cilj je da svake godine napravimo bolji rezultat nego prethodne. Posebno me raduje što smo bili uspješni u svim starosnim kategorijama”, kazao je Raković.

Savez je dodijelio priznanja svim takmičarima, selektoriuma i nacionalnim trenerima, koji su u 2019. godini osvojili medalje na prvenstvima svijeta, Evrope, Balkana i Mediterana.

Predsjednik Karate saveza, Ivan Krstajić kazao je da je ponosan na činjenicu što nijedan sportista prije Marija Hodžića nije uspio da bude proglašen za sportistu godine u izborima Glavnog grada, Crnogorskog olimpijskog komiteta i Udruženja sportskih novinara.

“Ne smijemo zanemariti ni Bojana Boškpvića, svjetskog prvaka, koji treći put uzastopno dobija priznanje za najboljeg mladog sportsitu. Sve te rezultate ne bi uspjeli da otvarimo bez podrške Ministarstva sporta i mladih, koje nas je podržalo sa ozbiljnim bodžetom, COK koji nas je ispratio na sve Premojer lige i stipendijama podržao naše najbolje sportsite”, rekao je Krstajić.

On se zahvalio i novinarima, navodeći da mediji na ozbiljan način doprinijeli promociji karatea.

“Me bi uspjeli bez jedinstva u savezu, bez zajedničkog rada svih, članova Uprvanog odbora, selektora, trenera u klubovima, sudija i stručnih komisijama. Mi smo svoje ciljeve premašili, nadam se da ćemo imati i sljedeću ovakvu godinu”, rekao je Krstajić.

On je naglasio da je cilj Karate saveza olimpijska medalja.

“Siguran sam, a moje mišljenje potkrepljuje i struka u Karate savezu, da ćemo ako se plasiramo u Tokijo osvjiti i medalju”, zaključio je Krstajić.

Savez se na prigodan način zahvalio prijateljima, sponzorima i medijima, a ukupno je podijeljano 131 priznanje.

Najčitanije

Uprava policije, budva, silovanje

Uhapšen osumnjičeni za silovanje

Podgorica, (MINA) – Službenici budvanske policije uhapsili su M.J. (21) iz Bijelog Polja osumnjičenog...