fbpx
NaslovnicaCrna GoraHrapović očekuje povećanje zarada, Radunoviću zahtjevi nerealni

Hrapović očekuje povećanje zarada, Radunoviću zahtjevi nerealni

Podgorica, (MINA) – Ministar zdravlja Kenan Hrapović saopštio je da je izvjesno povećanje plata zaposlenima u zdravstvu i da je sada potrebno za to naći održiv model, dok ministar finansija Darko Radunović smatra da su zahtjevi zdravstvenih radnika visoki i nerealni.

Hrapović je na sjednici skupštinskog Odbora za zdravstvo rad i socijalno staranje rekao da je povećanje zarada izvjesno ali je sada potrebno naći održiv model povećanja.

“U intenzivnim smo pregovorima sa reprezentativnim sindikatima i Ministarstvom finansija i očekujemo da je povećanje plata zdravstvenim radnicima izvjesno”, rekao je Hrapović.

On je naveo da je prethodni period bio period fiskalne konsolidacije što je onemogućilo rast plata u javnom sektoru.

Kako je kazao, od stupanja na dužnost ministra zdravlja snažno podržava povećanje plata zdravstvenim radnicima i dodao da je bolji standard zaposlenih u vrhu prioriteta Ministarstva zdravlja.

“Oslonac i suština zdravstvenog sistema su zadovoljni zdravstveni radnici. Bez njih nema uspješnih reformskih procesa, efikasnog zdravstvenog sistema, niti kvalitetne zdravstvene zaštite”, rekao je Hrapović.

Prema njegovim riječima, niko ne može poreći napore na poboljšanju uslova rada zdravstvenih radnika, veća izdvajanja za školovanja i edukaciju kadra i više novca za rješavanje stambenih pitanja.

“Od decembra 2016. do septembra ove godine Vlada je za rješavanje stambenih potreba zaposlenih u zdravstvu obezbijedila 1,5 miliona EUR. Vlada će sjutra razmatrati Aneks sporazuma sa sindikatima zdravstva za obezbjeđivanje još 1,5 miliona EUR za period od 2021. do 2023. godine”, saopštio je Hrapović.

On je naveo da se više od 400 ljekara iz Crne Gore nalazi na specijalizaciji, za šta država godišnje izdvaja oko tri miliona EUR.

Ministar finansija Darko Radunović kazao je da je period fiskalne konsolidacije još u toku i da će trajati do naredne godine, ili i da je teško parcijalno posmatrati i povećavati plate.

On je rekao da se ne slaže sa izjavom Hrapovića da je povećanje zarada izvjesno, navodeći da će biti izvjesno kada se to utvrdi na Vladi i prođe parlament.

Radunović je ocijenio da su zahtjevi za povećanjem zarada opravdani, ali da se plaši da su u obimu i očekivanjima sindikata nerealni.

“Procenti koji su saopšteno su previoski i nerealni. Nijesam siguran da ćemo to moći u ovom trenutku da prihvatimo”, rekao je Radunović ali nije precizirao o kolikim procentima je riječ.

On je kazao da zahtjevi moraju biti razmotreni sa velikom pažnjom.

“Razgovaramo u pravo vrijeme, pravimo budžet za narednu godinu. Mi ćemo u skladu sa mogućnostima koje nam pruža budžet pokušati da obezbijedimo novac da pozdržimo te zahtjeve”, poručio je Radunović.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Nastavak intenzivne saradnje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Poreska uprava (PU) i Uprava policije nastaviće intenzivnu saradnju, saopštili su...