fbpx
NaslovnicaCrna GoraI večeras molebani i litije u više gradova

I večeras molebani i litije u više gradova

Podgorica, (MINA) – U više crnogorskih gradova i večeras su održani molebani i litije u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Litiju u Podgorici, koja je krenula iz hrama Hristovog vaskrsenja, predvodio je rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perovic.

Litija je prošla pored zgarda Radio Televizije Crne Gore i Agencije za nacionalnu bezbjednost, a zatim se ulicama Svetozara Markovića i Dalmatinskom vratila do hrama.

Na litiji u Nikšiću građani su išli od Saborne crkve centralnim gradskim ulicama do Trga slobode, gdje je održana molitva i besjeda.

Sveštenik Nikola Pejović nazvao je litije u crnogorskim gradovima „biblijskim događajima, čudom Božijim i susretom čovjekove vjere i ljubavi Božije“.

On je kazao da litije krasi vjera ljudska i podsjetio na riječi patrijarha Pavla da „treba da budemo ljudi“.

„Njegova riječ da budemo ljudi posebno je važna danas, kao i poruka da treba da se molimo, jer ako stradamo da to ne bude zbog naših grjehova, nego za pravdu Božiju. Rečeno je treba da se da molimo i za neprijatelje naše, da ljubimo jedni druge, ali i da ljubimo i volimo neprijatelje, što nam je Bog dao da pokažemo i u ovim danima“, rekao je Pejović.

Kako je naveo, sadašnje litije svojom ljepotom i dostojanstvenošću upravo to svjedoče „da volimo i one koji nas mrze i prizivamo ih da se priključe ovom hodu svjetlosti, a ne tame“.

„Ova borba danas u Crnoj Gori je ona koju je Lovćenski tajnovidac opisao i u Luči mikrokozma, a to je borba Boga, dobra i zla“, rekao je Pejović.

U Bijelom Polju vjernici su se okupili kod crkve Svetih apostola Petra i Pavla, su se uputili ka crkvi Svetog Nikole u Nikoljcu.

U Beranama je litija organizovana do manastira Đurđevi stupovi, gdje je služen moleban.

Litije su, kako je objavljeno na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske, održane i u Herceg Novom, Tivtu, Pljevljima, Mojkovcu, Plužinama, Andijevici, Murinu i na Žabljaku.

Najčitanije

Nafta i dalje iznad 87 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima...