fbpx
NaslovnicaCrna GoraInicijativa za razrješenje Đukanovića

Inicijativa za razrješenje Đukanovića

Podgorica, (MINA) – Demokratski front (DF) predložiće kolegama iz opozicije da pokrenu postupak za razrješenje predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića zbog, kako su kazali, kršenja Ustava i nedostojnosti za vršenje te funkcije.

Funkcioneri DF-a, Andrija Mandić, Milan Knežević i Branko Radulović sastali su se danas ambasadorom Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, Aivom Oravom.

Mandić je novinarima nakon sastanka kazao da su Orava obavijestili o inicijativi koju će uputiti opozicionim kolegama.

On je objasnio da je neophodno 25 potpisa da bi inicijativa postala sastavni dio dnevnog reda jer je ona ustavna kategorija.

„To ne može zaustaviti niko, nikakva parlamentarna većina, bar ne prema onome što piše u Ustavu Crne Gore. Ne bi nas iznenadilo da se pronađu objašnjenja kako ni to ne može da dođe na dnevni red“, rekao je Mandić.

On je saopštio da će tražiti i da se Ustavni sud izjasni o toj inicijativi.

„Nakon odluke Ustavnog suda dovoljan je 41 poslanik da Đukanović više ne bude predsjednik. Dovoljno je da Ivan Brajović, odnosno njegova dva poslanika, glasaju sa 39 opozicionih poslanika i da stvar bude dovedena do kraja“, rekao je Mandić.

On je kazao da su obavijestili Orava da je DF podržao inicijativu Socijaldemokratske partije za sazivanje vanredne sjednice parlamenta, a za koju procjenjuju da je „meka u skladu sa političkim trenutkom kroz koji prolazi Crna Gora“.

„Institucije Crne Gore ne funkcionišu, pa pozivanje Tužilaštva da oni preuzmu rješavanje problema koji je zadesio državu i skandala koji nas potresa je pogrešan pristup, ali dobra prilika da se o tome raspravlja i ne bježimo od toga“, dodao je Mandić.

Kako je rekao, smatraju da odgovornije treba pristupiti problemu i tražiti razrješenje Đukanovića.

On je kazao da su željeli da od Orava dobiju odgovore na neka pitanja koja su bitna, a gdje u poslednje vrijeme nijesu čuli stav Evropske komisije i ljud iz Brisela koji su mali određene preporuke za ukupnu političku scenu Crne Gore.

Kako je rekao, željeli su i da preispitaju stavove za odnos prema parlamentu, radnoj grupi i svemu što znači politički život u CrnojGori.

„Dobili smo čvrsta uvjeravanja da briselska administracija, EK i svi važni faktori koji odlučuju o budućnosti Crne Gore i njene evropske perspektive traže i zathijevaju da opozicija nastavi djelovanje u parlamentu, da je to mjesto gdje se trebaju saopštiti svi stavovi“, rekao je Mandić.

On je kazao i da Skupština Crne Gore ne može da funkcioniše u punom sastavu.

„Veća na prvom redovnom zasijedanju na Cetinju Skupština neće brojati 81 poslanika nego 79 jer je Kneževiću i meni zabranjeno napuštanje Podgorice“, rekao je Mandić.

Najčitanije