fbpx
NaslovnicaCrna GoraIntegracije u EU ključne za dalju perspektivu regiona

Integracije u EU ključne za dalju perspektivu regiona


Podgorica, (MINA) – Crna Gora i Bugarska saglasne su da su integracije u Evropsku uniju (EU) od ključnog značaja za dalju perspektivu i demokratski razvoj Zapadnog Balkana, rekao je premijer Duško Marković.

Marković boravi u Bugarskoj na poziv predsjednika Savjeta ministara Bojka Borisova.

“Ohrabreni smo što je nova briselska administracija dala dugo očekivani zamah politici proširenja ukazujući da je Zapadni Balkan strateški interes Evropske unije”, saopštio je Marković.

On se na zajedničkoj konferenciji za medije sa Borisovim, zahvalnost Vladi Bugarske i premijeru, na nesebičnoj podršci evropskim ambicijama Crne Gore.

“Bugarska i predsjednik Borisov su bili snažno uz Crnu Goru, podržavali nas, prenosili svoja iskustva i vjerovali u naš potencijal kada to i baš nije bilo lako“, rekao je Marković.

On je, kako se navodi, posebno naglasio ključnu podršku Bugarske Crnoj Gori tokom bugarskog predsjedavanja EU kada je zahvaljujući zalaganju Borisova lično Jadransko-jonski pravac uvršten na listu evropskih koridora.

Marković je kazao da je upoznao domaćina sa crnogorskim očekivanjima da otvori jedino preostalo poglavlje – Konkurencija, i počne sa zatvaranjm seta poglavlja za koja je već postignuta interna spremnost.

Marković je ukazao da je pokrenuo dijalog sa relevantnim političkim i društvenim akterima u Crnoj Gori o svim pitanjima koja su u interesu njenog evropskog puta.

Navodi se da je Borisov izrazio punu podršku evropskoj integraciji Crne Gore i pomenuo proteste protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

„Osuđujemo sve izgrede i vandalizme koji proizilaze iz vjerskih povorki u Crnoj Gori. Podržavamo vašu zemlju kao saveznika i prijatelja“, rekao je premijer Bugarske.

Govoreći o situaciji u regionu, Borisov je osudio stavove člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika protiv zvanične posjete predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića toj državi.

„Ne mogu da razumijem što mi sebi radimo“, rekao je Borisov, upozoravajući da se u regionu događa antievropsko ponašanje.

“Ne možeš da govoriš iskreno o Evropi i evropskom jedinstvu, a da predsjedniku Crne Gore ne dopustiš ulazak u državu“, kazao je Borisov dodajući da su ta retorika i to ponašanje neprihvatljivi.

Najčitanije