fbpx
NaslovnicaCrna GoraIskustvo iz 1979. obogatilo naučne i stručne kapacitete

Iskustvo iz 1979. obogatilo naučne i stručne kapacitete

Podgorica, (MINA) – Iskustvo iz katastrofalnog zemljotresa 1979. godine obogatilo je crnogorski naučni i stručni kapacitet u tretiranju seizmoloških pojava i minimizovanju njihovih efekata, kazao je ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović.

On je danas, na konferenciji povodom obilježavanja 40 godina od katastrofalnog zemljotresa, kazao da je zadatak svih, a posebno struke, da se gradi po propisima, što više smanji seizmički rizik, poštuju planovi i procedure.

„Prošlo je 40 godina od kako je priroda potvrdila nadmoć nad čovjekom. Tog 15. aprila 1979. godine, nepredvidivost kojom se obračunavala sa ljudskom potrebom za ustaljenošću, navikama i redom, djelovala je surovo i zastaršujuće. Nezapmćena prirodna katastrofa porušila je cijelo naše primorje i odnijela 101 život“, rekao je Radulović.

On je naveo da su u zemljotresu 1979. godine razoreni domovi, bolnice, škole, cijela naselja, srušeni spomenici, muzeji, hoteli, a željeznička infrastruktura potpuno je uništena.

„Iskustvo iz 1979. godine obogatilo je naš naučni i stručni kapacitet u tretiranju seizmoloških pojava i minimizovanju njihovih efekata“, kazao je Radulović.

Prema njegovim riječima, priča o velikom zemljotresu, koji je srušio trećinu Crne Gore, svojevrsna je oda novom početku, herojstvu, solidarnosti i požrtvovanosti.

„Tadašnjih šest republika SFRJ, udružile su narode i narodnosti da pomognu svojoj najsiromašnijoj članici, Crnoj Gori“, rekao je Radulović i dodao da je procijenjena šteta bila skoro 4,5 puta veća od nacionalnog bruto proizvoda.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije