fbpx
NaslovnicaCrna GoraIz budžeta obezbijediti udžbenike za sve osnovce

Iz budžeta obezbijediti udžbenike za sve osnovce

Podgorica, (MINA) – Socijaldemokratska partija (SDP) uputiće sjutra u skupštinsku proceduru amandmane na predlog budžeta za narednu godinu kojim će tražiti da se iz državnom budžeta kupe udžbenici za sve osnovce u Crnoj Gori, kazao je potpredsjednik partije Bojan Zeković.

On smatra da bi time suštinski bila ispunjena ustavna odredba da je osnovno obrazovanje besplatno.

“Navedenim izmjenama će svi đaci u crnogorskim osnovnim školama od narednog 1.septembra dobiti bespatne udžbenike, koje bi bili u obavezi da vrate po završetku školske godine, kako bi ih koristile i sljedeće generacije”, naveo je Zeković.

Prema njegovim riječima, na taj način bi sva djeca u Crnoj Gori bila u istoj situacija, jer sada dio lokalnih samouprava, prepoznajući problem visokih cijene kompleta udžbenika, obezbjeđuju sredstva za njihovu kupovinu.

“U nekim opštinama samo za prvake, u drugim do određenog razreda, tako da je očigledno da je potrebno ujednačiti ovu praksu sa državnog nivoa, budući da je obrazovanje u nadležnosti državne, a ne lokalne uprave”, dodao je Zeković.

On je istakao da je novac, koji je potreban za 68 hiljada osnovaca, svakako značajno manji od potrošnje novca na projekte poput spašavanja Montenegro erlajnsa, za koji će Vlada dati 155 miliona, ili najnovijeg troška od 30 miliona EUR za garancije u koruptivnom poslu kad je u pitanju kolektor u Budvi.

“Smatramo da je puno bolje da se novac, koji se očigledno troši neracionalno i za gubitaške kompanije i projekte, utroši na kupovine udžbenika za osnovce i time kao društvo pokažemo suštinsku brinu i odnos prema budućnosti Crne Gore”, rekao je Zeković.

On je kazao da će SDP predložiti i amandmane kojima će tražiti povećanje zarada u zdravstvenom i sektoru bezbjednosti, kao bi ljekari, medicinski radnici i policajci bili adekvatno plaćeni za odgovoran posao koji svakodnevno obavljaju.

“Novca u budžetu ima više nego dovoljno, samo je pitanje da li ćemo ga potrošiti na Montenegro erlajns ili na povećanje zarada desetinama hiljada vrijednih i posvećenih ljekara, profesora ili policijaca i kupovine udžbenika za sve osnovce”, zaključio je Zeković.

Najčitanije