fbpx
NaslovnicaCrna GoraIz Dobrote nema gdje 101 pacijent

Iz Dobrote nema gdje 101 pacijent

Podgorica, (MINA) – U Specijalnoj bolnici za psihijatriju u Kotoru nalazi se 101 pacijent koji, prema medicinskim protokolima, više ne bi trebalo da boravi u toj ustanovi, a do sada je riješen problem samo jednog koji je smješten u domu za stare, piše Pobjeda.

Ministarstvo zdravlja zatražilo je od resora rada i socijalnog staranja da prioritetno pronađe smještaj za 11 pacijenata iz Specijalne bolnice za psihijatriju u Kotoru.

Iz Ministarstva zdravlja su potvrdili informaciju da je do sada jedan pacijent smješten u domu za stare, ali nijesu odgovorili na pitanja gdje će da budu zbrinuti preostali pacijenti iz Dobrote.

Generalna direktorica Direktorata za zdravstvenu zaštitu, Mevlida Gusinjac, kazala je da se u bolnici u Dobroti nalazi 101 pacijent koji, prema medicinskim protokolima više ne bi trebalo da boravi u bolnici, ali da su zatražili od Ministarstva rada da prioritetno riješi status njih 11.

Kako je navela, predložili su, kao jedno od mogućih rješenja, da pacijente smjeste u domove za stare i na taj način krenu da rješavaju taj dugogodišnji problem.

Prema njenim riječima, za sve pacijente iz te grupe, pokrenut je postupak za pribavljanje dokumentacije za smještaj u dom starih i poslata medicinska i ostala dokumentacija iz bolnice.

„Na predlog Ministarstva zdravlja za deinstitucionalizaciju 11 pacijenata, Ministarstvo rada i socijalnog staranja je odgovorilo da je za jednog pacijenta realizovan smještaj u domu starih, te da nekoliko nekoliko pacijenata čeka na ovakav smještaj“ rekla je Gusinjac.

Ona je objasnila da ukoliko Ministarstvo rada ne obezbijedi smještaj za te pacijente, bolnica u Kotoru će i dalje voditi brigu o ovim i svim drugim pacijentima, ali će Ministarstvo zdravlja insistirati na što bržem iznalaženju rješenje.

„Problem je višegodišnji, zato smo Ministarstvu rada i socijalnog staranja dali imena 11 pacijenata za početak, da se proces deinstitucionalizacije poslije više godina započne“, saopštila je Gusinjac.

Najčitanije

Cijene nafte pale nakon iranskih poruka

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema...