fbpx
NaslovnicaCrna GoraIz kanala prebačeno oko 800 kilograma ribe

Iz kanala prebačeno oko 800 kilograma ribe

Nikšić, (MINA) – Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) počela je zatvaranje akumulacija i pražnjenje odvodnih sistema vode radi redovnog godišnjeg remonta Hidroelektrane (HE) Perućica, zbog čega je sa područja Norina izvađeno i u kanale prebačeno više od 800 kilograma ribe.

Direktor HE Perućica, Dragan Čizmović, rekao je da se akcija spašavanja ribe iz odvodnih kanala realizuje sa Sportsko-ribolovnim klubom (SRK) Nikšić koje od sinoć, po nalogu EPCG, sakuplja ribu i vraća u kanale.

“U reonu Norina završavaju se kanali iz kojih se voda odvozi za Perućicu, u kojima je zbog pražnjenja trenutno oko 30 centimetara vode, a kako bi sačuvali riblji fond, već nekoliko godina ta akcija odvija se u saradnji sa Sportsko-ribolovnim klubom”, kazao je Čizmović tokom akcije na Norinu.

Prema njegovim riječima, ribolovačko društvo sakuplja ribu i vraća je u akumulacije kanalima, odnosno kamionima koji imaju rezervoare.

Čizmović je dodao da bi za dva dana, koliko se procjenjuje da će trajati akcija, trebalo da bude prebačeno nekoliko tona ribe.

foto: MINA

“Preduzeli smo mjere da u nekom narednom periodu trajno riješimo ovaj problem sa riboodbojnicima, kako bi se sanirao problem i sprečija riba da iz akumulacija pređe u kanale. U kontaktu smo sa nadležnim institucijama i načelno je dogovoreno kako da to tehničko rešenje odradimo”, saopštio je Čizmović.

Taj projektni zadatak, kako je naveo, trebalo bi da bude definisan do kraja godine, kako bi kroz plan i budžet eventualno uspjeli da realizuju tu investiciju i na taj način riješili problem izlovljavanja žive ribe iz kanala i vraćanje u akumulaciju.

Sekretar SRK Nikšić, Vlajko Simović, kazao je da će Elektroprivreda, shodno dogovoru, snositi troškove akcije, a oni raditi sa ljudstvom i ribarima.

“U nedjelju poslepodne su se stekli uslovi da se može ući u kanal, kada je izvađeno 800 kilograma ribe, iako nas je nevrijeme zaustavilo na pola akcije. Sad su se stekli ponovo uslovi, čekamo kamion”, rekao je Simović.

Prema njegovim riječima, prošle godine spasili su 3,2 tone ribe, a ove računaju da će biti više.

“Radićemo duže, zavisno od kiše i vremena, a osnovni cilj je da vratimo što više ribe u matično jezero. Koliko će ribe da ostane i prođe kroz rešetke, to je već drugo pitanje”, naveo je Simović.

Direktor Ekološkog pokreta Ozon, Aleksandar Perović, pohvalio je tu akciju i naveo da su nikšićke akumulacije nakon minulih godina poprimile status prirodnih ekosistema i imaju značaj za prirodni ekosistem grada.

Kako je rekao, takve akcije su najava da su svi na neki način prihvatili prirodnu važnost akumulacija, koje imaju i sjajan turistički potencijal.

“Vjerujem da će u budućem periodu biti otvorena platforma za sve nas koji se bavimo životnom sredinom i živim svijetom da se uključimo i doprinesemo da to ubuduće budu neka održiva rešenja koja će dati najbolji mogući rezultat”, ocijenio je Perović.

Najčitanije

SNP

Kaluđerović: Bez odlaganja uvesti Amber Alert sistem

Podgorica, (MINA) - Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Slađana Kaluđerović pozvala je Vladu i...