fbpx
NaslovnicaCrna GoraIzabrana najpovoljnija ponuda za ekološku rekonstrukciju TE

Izabrana najpovoljnija ponuda za ekološku rekonstrukciju TE

Podgorica, (MINA) – Konzorcijum koji čine kompanije Dec International, Bemax, BB Solar i Permonte, dostavio je najpovoljniju ponudu za ekološku rekonstrukciju prvog bloka Termoelektrane (TE) “Pljevlja”, saopšteno je iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG).

Iz EPCG su kazali da je tokom postupka javnog otvaranja ponuda konstatovano da su svi prijavljeni konzorcijumi ponude dostavili u propisanom roku.

Vrijednost projekta ekološke rekonstrukcije je 54,5 miliona EUR sa uračunatim porezom, a konzorcijum Dec International, Bemax, BB Solar i Permonte dostavio je ponudu od 54,4 hiljade EUR.

Ponudu vrijednu 72,5 miliona EUR poslao je njemačko-slovenački konzorcijum Hamon-Rudis, a treću, najksuplju, dostavila je kineska grupacija Shangai Electric i iznosi 97,9 miliona EUR.

“Nosilac konzorcijuma najpovoljnije ponude na tenderu je kompanija Dongfang Electric International Corp koja je dio grupe Dongfang Electric Corporation Limited čija je ukupna imovina na konsolidovanom nivou prošle godine iznosila 11,7 milijardi EUR, a ukupni kapital iznosio je 3,9 milijardi”, navodi se u saopštenju EPCG.

Ističe se da je promet te Grupe, u toku prošle godine, iznosio oko 3,9 milijardi dok je neto dobit u istom periodu iznosila 150 miliona EUR.

Iz EPCG su kazali da bi projekat ekološke rekonstrukcije postojećeg bloka TE „Pljevlja” trebalo da bude realizovan do 2021. godine i da će omogućiti nastavak rada termoenergetskog kompleksa u Pljevljima u narednih 20 do 30 godina.

Rekonstukcijom će, prema njihovim riječima, biti obezbijeđeno ispunjene obaveza i poštovanje najstrožijih parametara zaštite životne sredine predviđenih najnovijom Odlukom Evropske unije iz 2017.godine.

“Projekat obuhvata, zajedno sa revitalizacijom deponije Maljevac vrijednom oko 20 miliona EUR, i izgradnju sistema za odsumporavanje, sistema za denitrifikaciju, unaprijeđenje rada elektrofilterskog postrojenja kao i izgradnju sistema za tretman otpadnih voda”, ukazali su iz EPCG.

Uporedo sa ekološkom rekonstrukcijom, dodaju iz kompanije, u roku od 12 mjeseci od potpisivanja ugovora, biće obezbijeđen i izvor toplotne energije za toplifikaciju Pljevalja.

“Ekološkom rekonstrukcijom, sve emisije i produkti sagorijevanja uglja i hemijskih procesa koji se odvijaju prilikom proizvodnje električne energije, biće svedeni na granice ispod dozvoljenih”, poručili su iz EPCG.

Najčitanije