fbpx
NaslovnicaCrna GoraIzazovi ne smiju usporiti integracije

Izazovi ne smiju usporiti integracije

Podgorica, (MINA) – Izazovi sa kojima se Evropska unija (EU) suočava, od Bregzita, rasta populizma u Evropi, pa do migracija, ne bi smjeli biti izgovor za usporavanje evropskih integracija, poručio je predsjednik crnogorske Skupštine Ivan Brajović.

On je ocijenio da će Zapadni Balkan biti u potpunosti stabilan, siguran i prosperitetan tek kad bude integrisan u EU, a Unija kompletna kada region bude u njenom sastavu.

“Važno je da shvatimo da je proces dvosmjeran, a da su benefiti uzajamni”, kazao je Brajović na Devetoj konferenciji predsjednika parlamenata Jugoistočne Evrope u Budimpešti.

Odluka da se Sjevernoj Makedoniji i Albaniji ne odredi datum za početak pregovora, prema njegovim riječima, razočaravajuća je za region uzimajući u obzir da su obje zemlje u prethodnom periodu ispunile zahtjeve koje je Brisel postavio.

Brajović je, kako je objavljeno na njegovom Tviter nalogu, istakao da za Crnu Goru nikad nije bilo sumnje što je državni put.

“Ulazak u NATO i EU postavili smo kao najvažnije vanjskopolitičke ciljeve, koji u našem poimanju stvari predstavljaju jedan od uslova za očuvanje našeg integriteta, nezavisnosti i ekonomski napredak”, poručio je Brajović.

On je, kako je dodao, uvjeren da vrijednosti država regiona samo mogu obogatiti i učiniti EU cjelovitom.

“Siguran sam da na tom putu susjedi jedni drugima mogu pomoći, jer su nam i iskustva i izazovi sa kojima se suočavamo slični”, zaključio je Brajović.

Na konferenciji je usvojena zajednička izjava predsjednika parlamenata Jugoistočne Evrope i Višegradske grupe o proširenju EU.

U izjavi se poziva na pojačavanje podrške proširenju EU i ističe da pristupanje zemalja Jugoistočne Evrope Uniji ne samo da ima uticaj na bezbjednost, stabilnost i napredak tog regiona, već i čitavog kontinenta.

Zajedničku izjavu će predsjednik Narodne skupštine Mađarske Laslo Kover proslijediti predsjedniku Evropskog savjeta, predsjedavajućem Savjeta EU, predsjednicima Evropske komisije i Evropskog parlamenta, kao i predsjednicima svih nacionalnih parlamenata država članica Unije.

Najčitanije