fbpx
NaslovnicaCrna GoraIzazovi Unije ne utiču na posvećenost Vlade reformama

Izazovi Unije ne utiču na posvećenost Vlade reformama

Podgorica, (MINA) – Rezultati Vlade nikada neće biti povod za bilo kakvo zaustavljanje procesa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji (EU), a trenutni izazovi i promišljanja u okviru Unije ne utiču na njenu posvećenost nastavku reformi, poručio je premijer Duško Marković.

On je u parlamentu odgovarao na pitanje poslanika Socijaldemokratske partije Ranka Krivokapića, koji je ukazao da se nagovještava novi pristup EU pregovorima o pristupanju, koji će, prema njegovim riječima, smanjiti prostor za simuliranje reformi, postrožiti kriterijume i zahtjeve kako bi više koristi od procesa imali građani, a ne najčešće neiskrene, politicke elite koje ga vode.

Marković je, govoreći o nagovještajima i eventualno novom pristupu EU, naveo da se za sada nalazimo na terenu predloga jedne države, o kojem je tek pokrenuta diskusija među ostalim članicama Unije.

„Vidjeli ste kako se to u utorak završilo. Još je rano govoriti o mogućim uticajima pojedinačnih inicijativa na pregovarački proces Crne Gore“, dodao je Marković.

On je naglasio da rezultati Vlade nikada neće biti povod za bilo kakvo zaustavljanje procesa pristupanja, a trenutni izazovi i promišljanja u okviru EU ne utiču na posvećenost nastavku reformi.

„Nemamo bojazni od bilo kojeg modela i pristupa politici proširenja, ukoliko je on zasnovan na ostvarenim zaslugama i ukoliko u prvi plan stavlja kvalitet reformi“, poručio je Marković.

EU se, kako je dodao, već duže vrijeme suočava sa problemima koji zahtijevaju unutrašnju konsolidaciju i to je činjenica koju svi vide.

Prema riječima Markovića, mnoge ugledne članice Unije vide da je Crna Gora, zbog ostvarenog napretka, lider u EU integracijama.

To, kako je dodao, nije nečiji subjektivni osjećaj, već činjenično stanje koje se ogleda u lako mjerljivim rezultatima.

„Zaključujem, sa jasnim uvjeravanjem da Vlada Crnu Goru neće dovesti do nazadovanja u vladavini prava“, naveo je Marković.

On je pozvao opoziciju da pokažu potreban nivo odgovornosti i pređu na konkretno djelovanje.

„Nemojte da građanima dajemo lažnu sliku i plašimo ih prestankom interesa EU za proširenje, zaustavljanjem pregovora zbog navodnog izostanka rezultata Crne Gore i promovisanjem alternativa procesu integracija“, kazao je Marković.

Kako je dodao, Crna Gora najviše je napredovala u pregovorima koji su vođeni po najstrožem modelu do sada, fokusiranom na najzahtijevnija poglavlja 23 i 24.

Marković je kazao da Non paper, odnosno nezvanični dokument Evropske komisije (EK), uvijek obuhvata i napredak i preostale izazove.

„Taj dokument treba čitati u cjelosti, a ne samo ono što neko želi da vidi, a posebno da čuje“, naveo je Marković.

On je rekao da Vlada na Non paper gleda pozitivno i ocjenjuje da je njim konstatovan napredak u oblasti vladavine prava.

„Istovremeno sa punom pažnjom i odgovornošću analiziramo svaki segment djelovanja u kojem nijesmo dobili pozitivnu ocjenu“, istakao je Marković.

On nije saglasan sa ocjenom Krivokapića o suštinskom nazadovanju, jer se to, kako je naveo, u dokumentu nigdje ne pominje.

On je kazao da je u dokumentu ocijenjeno da se radilo na rješavanju preostalih izazova naznačenih u izvještaju EK za Crnu Goru i zaključcima Savjeta EU od juna ove godine, u ključnim oblastima slobode medija, borbe protiv korupcije, trgovine ljudima.

Marković je rekao da je u tom dokumentu ocijenjeno da je uspostavljen početni bilans ostvarenih rezultata u pogledu istraga, krivičnih gonjenja i pravosnažnih presuda u predmetima korupcije na visokjom nivou.

„Ukoliko u navedenom ne vidimo ocjene koje govore u prilog napretku Crne Gore u sistemskim pitanjima, onda se ne želi prepoznati realnost“, rekao je Marković.

On je naveo da je Vlada ispunila sva privremena mjerila iz njene nadležnosti u poglavljima 23 i 24.

Kako je dodao, dokumente kao što je posljednji, vide kao uput šta i kako dalje, ali i kao potvrdu zrelosti u budućim fazama sprovođenja reformi.

„U EU ne ulazi Vlada, nego cijelo društvo. Na putu ka članstvu svaka grana vlasti treba da sprovodi svoj dio odgovornosti“, zaključio je Marković.

Najčitanije