fbpx
NaslovnicaCrna GoraIzborne zakone mijenjati uz kompromis svih

Izborne zakone mijenjati uz kompromis svih

Podgorica, (MINA) – Sve izmjene izbornih zakona trebalo bi da budu rezultat dogovora i zdravih kompromisa predstavnika svih parlamentarnih partija, građanskog društva i drugih činilaca koji mogu doprinijeti tom odgovornom poslu, smatra predsjednik Državne izborne komisije (DIK), Đorđije Vukčević.

Vukčević je u intervjuu Pobjedi poručio da su mjesto za postizanje konsenzusa za izmjene izbornog zakonodavstva Odbor za reformu izbornog i drugog zakonodavstva i Skupština Crne Gore.

On je kazao da izborni ambijent karakteriše značajno međusobno nepovjerenje svih političkih aktera.

Vukčević je ocijenio da je do integriteta izbornog procesa moguće je doći kroz zakonito, nezavisno, odgovorno i transparentno postupanje svih subjekata koji participiraju u tom procesu.

“Ovim ni u kom slučaju ne želim da kažem da zakonodavno-pravni okvir kojim se uređuje izborni ambijent ne bi trebalo mijenjati i unapređivati”, rekao je Vukčević.

On je kazao da tu tezu potvrđuju i ocjene posmatračke misije OEBS-a, prilikom parlamentarnih izbora 2016., da su izbori održani uglavnom u demokratskom i fer ambijentu, ali istovremeno je dato niz preporuka za unapređenje izbornog ambijenta.

“Skupština je formirala Odbor za reformu izbornog zakonodavstva i ja od tog tijela očekujem da će, uz učešće svih parlamentarnih stranaka, predložiti Parlamentu odgovarajuća rješenja. DIK već je dostavila određene prijedloge i sugestije”, rekao je Vukčević.

Najčitanije