fbpx
NaslovnicaCrna GoraIzgraditi društvo koje poštuje demokratske standarde

Izgraditi društvo koje poštuje demokratske standarde


Podgorica,(MINA) – Otvaranje Poglavlja 27. napredak je u zaštiti životne sredine u Crnoj Gori, ali će proces upravljanja ostati bezuspješan ako ne bude izgrađeno društvo koje može servisirati visoke demokratske i standardne životne sredine Evropske unije (EU), smatra hrvatski novinar Ivo Lučić.

Lučić je novinar u novinskoj agenciji HINA, ekološki aktivista i univerzitetski predavač upravljanja kršem.

On je upozorio da su vlasti u Hrvatskoj više pažnje u takvim situacijama posvećivale vlastitoj promociji i političkoj propagandi nego presudnom cilju jačanja javnosti za okoliš.

Lučić je kazao da vidi da se slično ponavlja u Crnoj Gori.

“Gdje vlast zanemaruje upozorenja civilnog društva koje brine životnoj sredini, a puna su joj usta Poglavlja 27”, rekao je Lučić agenciji MINA.

On je ukazao na “primjere Tare, fijaska s kandidaturom Dinarskog krša na Uneskovu listu i druge”.

“Ono što je po meni važno, jest izgradnja društva koje bi moglo servisirati visoke demokratske i standarde životne sredine EU, jer bez toga je i 27. i svako drugo poglavlje bezuspješno”, kazao je Lučić

On je rekao da u Hrvatskoj to nije slučaj, iako je bilo razvijeno nekoliko snažnih udruženja, te da nema velikih razloga da se očekuje da će biti u Crnoj Gori.

“Malo je primjera koji kazuju suprotno. Jedan u koji sam bolje upućen jest nesuđena HE Ombla kraj Dubrovnika, na kojoj je jako civilno društvo uspjelo oživjeti odredbe o okolišu EU i spasiti Omblu”, kazao je Lučić.

Tekst je napisan uz finansijsku podršku Evropske unije kroz realizaciju projekta “Dealing with ethics and fake news” pod oznakom IPA2018/397-252. Sadržaj je isključiva odgovornost Agencije MINA i ne mora nužno odražavati stavove EU. Tekst se može preuzimati uz obavezno navođenje izvora

Najčitanije