fbpx
NaslovnicaCrna GoraIzručiće Sinđelića Hrvatskoj

Izručiće Sinđelića Hrvatskoj

Podgorica, (MINA) – Podgorički Viši sud odlučio je da Sašu Sinđelića izruči Hrvatskoj, koja ga potražuje zbog izdržavanje zatvorske kazne od 21 godine.

“Rješenjem vanraspravnog krivičnog vijeća Višeg suda u Podgorici utvrđeno je da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje državljanina Republike Srbije S.S., po zamolnici za izručenje Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske toj državi a radi izdržavanja kazne zatvora u trajanju od 21 (dvedesetjedne) godine”, saopšteno je iz Višeg suda.

Navodi se da je presudu Sinđeliću, koji je bio svjedok saradnik u slučaju pokušaja terorizma u oktobru 2016. godine, izrekao Županijski sud u Vukovaru, zbog počinjenog kaznenog djela – teško ubojstvo i kaznenog djela protiv imovine – teška krađa.

Ističe se da je nakon saslušanja Sinđelića i prikupljanja potrebne dokumentacije, sud utvrdio da on nije državljanin Crne Gore, da se protiv njega u Crnoj Gori ne vodi postupak za djelo koje je predmet zahtjeva za izručenje.

Navodi se da krivična djela za koja se izručenje traži nije izvršeno na teritoriji Crne Gore, protiv nje ili njenog državljanina, da su ta krivična djela, kako po važećem u vrijeme izvršenja tako i po aktuelnom krivičnom zakonodavstvu Crne Gore propisana kao krivična djela, teško ubistvo i kao produženo krivično djelo – teška krađa i da za njih nije nastupila apsolutna zastarjelost krivičnog gonjenja.

“Sud je utvrdio da S.S. nije u Crnoj Gori već pravosnažno osuđen ili oslobođen, protiv njega krivični postupak nije pravosnažno obustavljen, niti je optužba protiv njega pravosnažno odbijena, niti je za predmetna djela pravosnažno osuđen ili oslobođen u trećoj državi, te da je djelo za koje se izručenje traži propisana kazna zatvora u trajanju od najmanje 1 (jedne) godine”, kaže se u saopštenju.

Protiv ovog rješenja Sinđelić može izjaviti žalba Apelacionom sudu CG u roku od tri dana od dana prijema prepisa rješenja, preko Višeg suda u Podgorici.

Najčitanije