fbpx
NaslovnicaCrna GoraJanović otvorio karate seminar u Tivtu

Janović otvorio karate seminar u Tivtu

Podgorica, (MINA) – Ministar sporta i mladih Nikola Janović zvanično je otvorio karate seminar u Tivtu, čiji je predavač najtrofejniji svjetski karatista Azerbejdžanac Rafael Agajev.

Organizatori dvodnevnog seminara su Karate savez i tivatski karate klub Mavaši.

Legendarni Azerbejdžanac 11 puta bio je prvak Evrope, ima pet zlatnih medalja na šampionatima svijeta, a bio je zlatni i na Evropskim igrama u Bakuu 2015. i srebrni četiri godine kasnije u Minsku.

Bio je finalista još dva puta na šampionatima svijeta, dok je dva puta izgubio duele za zlatne medalje na Evropskim prvenstvima.

Još osam puta bio je na pobjedničkim postoljima šampionata svijeta i Evrope, a trijumfovao je i na Svjetskim igrama borilačkih sportova.

Janović je, otvarajući manifestaciju, kazao da seminar predstavlja značajnu mogućnost za unapređenje znanja u oblasti karatea, kao i da ga posebno raduje što je Crna Gora u prilici da ugosti stručnjaka tog ranga.

Prema njegovim riječima, Vlada Crne Gore i Ministarstvo sporta i mladih u kontinuitetu pružaju podršku razvojnim programima nacionalnih sportskih saveza u rekordnim iznosima do sada.

“Kada je u pitanju karate, sa posebnim zadovoljstvom mogu da istaknem da su, od formiranja Ministarstva, sredstva koja se izdvajaju za razvoj tog borilačkog sporta višestruko uvećana. Da smo na pravom putu pokazuje i seminar na kojem učestvuje preko 200 karatista i na kojem Crna Gora ima priliku da ugosti veliko ime u svijetu karatea”, rekao je Janović.

On je najavio da će država nastaviti još dinamičnije da ulaže u razvoj sporta i edukaciju sportskih kadrova, navodeći da je to najbolja garancija za brži razvoj sporta u Crnoj Gori.

Foto: KSCG

Polaznike seminara, osim Nagajeva, pozdravili su i predsjednik Opštine Tivat, Siniša Kusovac, prvi čovjek Karate saveza Ivan Krstajić i predstavnici karate kluba Mavaši.

Foto: KSCG

Krstajić je kazao da je Agajev živa legenda karatea i da prvi put drži seminar na Balkanu.

„Simbolika je što je najuspješniji svjetski karatista gost u najuspješnijoj godini crnogorskog karatea. U godini kada su osvojene četiri evropske medalje, Premijer liga i brojne medalje na međunarodnim takmičenjima, pored dva međunarodna seminara, kruna uspješne godine će biti Svjetsko prvenstvo u Čileu za koje se ozbiljno spremamo. Edukacija i razvoj se ne završava treningom i odlaskom na takmičenju, već stručnim nadzorom i seminarima, gdje se usvajaju nova znanja i vještine. Bez konstantnog razvoja i ulaganja, nema ni kontinuiteta u rezltatima“, rekao je Krstajić.

On se zahvalio opštini Tivat i sekretarijatu za sport tog grada na pomoći u organizaciju seminara.

„Hvala ministru Janoviću što je svojim prisustvom uveličao seminar i potvrdio da Karate savez u Ministarstvu sporta ima jakog partnera. Seminaru prisustvuju naši šampioni i selektori predvođeni direktorom reprezentacije Dragoljubom Fatićem, koji je sa Agajevom i prvi pozdravio učesnike i zvanično započeo sa treninzima. Naš kata tim je na oduševljenje svih prisutnih odradio simulaciju borbe na najvecem nivou. Svečanost su uveličali i predstavnici ambasade Azerbejdžana“, kazao je Krstajić.

On je najavio da će u septembu u Herceg Novom biti održan seminar na istom nivou za kataše, čiji će predavač biti jedno od najvecih imena tog sporta Luka Valdezi.

Dvodnevnom seminaru prisustvuje oko 200 polaznika iz Crne Gore i regiona.

Najčitanije