fbpx
NaslovnicaCrna GoraJovanović:Viši i Apelacioni sud prekršili Ustav

Jovanović:Viši i Apelacioni sud prekršili Ustav


Podgorica, (MINA) – Viši i Apelacioni sud su prekršili Ustav, jer su primijenili samo Zakonik o krivičnom postupku, koji je očigledno u jednom dijelu neustavan, saopštio je advokat Miroje Jovanović.

On je kazao da je Ustavni sud danas pokrenuo procedura za utvrđivanje neustavnosti Zakona koji su primijenili Viši i Apelacioni sud i da su određene mjere kojima se obustavlja izvršenje stavljanja u zatvor poslanika Demokratskog fronta (DF) Nebojše Medojevića i Milana Kneževića.

Kako je naveo Jovanović, odbrana, odnosno opunomoćenici poslanika DF-a su od početka bili u pravu.

„Viši i Apelacioni sud su prekršili Ustav. Oni su odlučili da primjene samo Zakon”, rekao je Jovanović.

Kako je dodao, po članu 118, Ustava Crne Gore, sud sudi na osnovu Ustava i Zakona.

„Prema tome Viši i Apelacioni sud, kako smo tvrdili od početka, nijesu primijenili Ustav, već samo Zakon, koji je očigledno u tom dijelu protivustavan“, kazao je Jovanović.

Jovanović je rekao da svi imaju obavezu da se pridržavaju najvišeg akta u državi, pa tako i sudije od Prekršajnog do Vrhovnog suda.

„Ovom inicijativom ljudi koji su nevino optuženi u više procesa i njihovim stavljanjem u zatvor i našim napadom na takvu inicijativu državnih organa, je stavljena tačka da više nikome ne može da padne na pamet bilo kog građanina Crne Gore, ili svjedoka u bilo kom postupku, zato što mu se ne dopada nešto što govori, smješta u Spuž i iza rešetaka“, poručio je Jovanović.

Kako je dodao, Ustavni sud je očigledno uvažio argumentaciju advokata i odlučio da stvar posmatra malo šire, kako bi djelovao preventivno.

Jovanović je naveo da se prvi put dogodilo da neko ide u zatvor zato što nije dao iskaz po volji tužilaca.

Ustavni sud, kako je dodao, prvi put se susreo sa ovakvim ustavnim žalbama i predlozima za utvrđivanje privremenih mjera i u ovom trenutku nije bilo drugog rješenja.

Jovanović je kazao da je obaveza pridržavanja ne samo Ustava, nego i Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava izričita i jasna.

On smatra da je ovo što se događa u Crnoj Gori poslednjih 15 dana potpuno anticivilizacijski čin.

Najčitanije

SNP

Kaluđerović: Bez odlaganja uvesti Amber Alert sistem

Podgorica, (MINA) - Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Slađana Kaluđerović pozvala je Vladu i...