fbpx
NaslovnicaCrna GoraKašćelan uhapšen u Pragu

Kašćelan uhapšen u Pragu


Podgorica, (MINA) – Slobodan Kašćelan (55) iz Kotora uhapšen je danas u Pragu, na osnovu međunarodne crvene potjernice koju je raspisao podgorički Interpol u februaru prošle godine.

Iz Uprave policije je saopšteno da je uhapšen u Pragu, zbog više teških krivičnih djela.

„Uspješnom i efikasnom međunarodnom policijskom saradnjom službenika crnogorske Uprave policije i razmjenom podataka sa inostranim partnerskim službama, sinoć je u iznajmljenom stanu u Pragu uhapšen S.K“, kaže se u saopštenju.

Kako su kazali iz Uprave policije, on se potražuje radi obezbjeđenja njegovog prisustva u krivičnom postupku koji se vodi protiv njega u Crnoj Gori, zbog sumnje da je počinio krivično djela, ubistvo u pokušaju, stvaranje kriminalne organizacije i zelenaštvo.

Sumnja se da je S.K. u Prčnju 2010. godine sa umišljajem pokušao da ubije I.M.

Iz policije su rekli da se S.K. potražuje i po naredbi Višeg suda, radi vođenja krivičnog postupka zbog više krivičnih djela koja mu se stavljaju na teret.

Sumnja se da je S.K. krajem maja 2010. godine na području Kotora, Tivta i Budve organizovao kriminalnu organizaciju radi sticanja nezakonite dobiti.

„Sumnja se da je organizovao djelovanje kriminalne organizacije uz primjenu tačno određenih pravila i unutrašnje kontrole, pri čemu je svaki član kriminalne organizacije imao unaprijed određen zadatak i ulogu“, kaže se u saopštenju.

Iz policije su naveli da se S.K. sumnjiči i za iznudu, zelenaštvo, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, neovlašćena proizvodnja držanje i stavljanje u promet opojnih droga, omogućavanje uživanja opojnih droga, davanje mita, teško djelo protiv opšte sigurnosti i pranje novca.

S.K. je, navodi se, često mijenjao mjesto boravka i koristio lažne identitete, pa je u traganju za njim ostvarena svakodnevna i kontinuirana policijska saradnja sa više evropskih država.

„Svakodnevna saradnja je ostvarena sa policijama Češke, Njemačke, Austrije, Francuske, Hrvatske, Slovenije, Švajcarske, Portugala, Španije i Kosova“, dodaje se u saopštenju.

U toku je, dodaje se, dalja komunikacija sa nadležnim organima Češke oko određivanja ekstradicionog pritvora po crnogorskoj međunarodnoj potjernici, u cilju izručenja S.K. Crnoj Gori.

„Odlična saradnja sa partnerskim službama evropskih država, a posebno sa policijom Češke, pravovremena i kontinuirana razmjena informacija, koje su se ogledale u razmjeni operativnih saznanja o trenutnoj lokaciji osobe, dovela je do brzog i efikasnog hapšenja tražene osobe“, naveli su iz policije.

Kako se navodi, akcija hapšenja S.K. je još jedan pokazatelj da crnogorska policija preduzima u kontinuitetu sve neophodne mjere i radnje u aktivnom ciljanom traganju na međunarodnom planu za najtraženijim bjeguncima.

„Posebni akcenat je na vođama i pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa i njihovom privođenju nadležnim organima u Crnoj Gori“, kaže se u saopštenju.

Uspješnom međunarodnom saradnjom, kako se dodaje, tokom ove godine uhapšeno je više osoba, M.M, V.V. i I.M. na Kosovu, P.K. u Bugarskoj, J.V. u Turskoj i sada i S.K. u Češkoj.

Najčitanije