fbpx
NaslovnicaCrna GoraKomisiji za pritužbe RTCG od juna stiglo sedam prigovora

Komisiji za pritužbe RTCG od juna stiglo sedam prigovora


Podgorica, (MINA) – Komisiji za predstavke i prigovore slušalaca i gledalaca Radio Televizije Crne Gore (RTCG) od juna, kada je formiran novi Savjet Javnog servisa, stiglo je sedam pritužbi koje su se odnosile na program, saopštio je predsjednik tog tijela Milan Radović.

On je rekao da je bio i određen broj pritužbi koje su se odnosila na prikriveni marketing.

“Pritužbe za program odnosile su se na to da neki događaji nijesu ispraćeni, da nije bilo druge strane, da nije bilo ravnopravnog tretmana, itd.”, rekao je Radović agenciji MINA.

On je kazao da se nova Komisija trudi da sagleda sve činjenice i aspekte.

Radović je objasnio da građani pritužbe šalju putem emaila i da se obrazac i adrese nalaze na sajtu.

“Nakon što popune obrazac, daju osnovne podatke o programu gdje smatraju da je došlo do kršenja profesionalih standarda i etičkog kodeksa, to šalju na emaila adrese Savjeta i komisije”, kazao je Radović.

On je rekao da kada Komisija dobije pritužbu sastaje se, analizira pritužbu i traži odgovor novinara ili uredničkog tima.

“Kada dobijemo povratnu informaciju od novinara donosimo predlog u vidu zaključka koji se šalje Savjetu na odlučivanje koji je prihvata ili odbija”, rekao je Radović.

On je ocijenio da značajan broj novinara poštuje Kodeks.

“Značajan broj novinara poštuje i da se trudi da krajnje profesionalno izvješatava i sa druge strane postoje i primjeri kada se profesionalni standardi i principi nijesu poštovali”, kazao je Radović.

On smatra da je za samoregulaciju medija u Crnoj Gori najbolje da svaki medij ima svog ombdusmana.

Predlogom izmjena zakona o RTCG, koje su u vladinoj proceduri, predviđeno je da ubuduće poslove samoregulacije u Javnom servisu obavlja ombdusman.

Tekst je napisan uz finansijsku podršku Evropske unije kroz realizaciju projekta “Dealing with ethics and fake news” pod oznakom IPA2018/397-252. Sadržaj je isključiva odgovornost Agencije MINA i ne mora nužno odražavati stavove EU. Tekst se može preuzimati uz obavezno navođenje izvora.

Najčitanije

U februaru skoro 38 hiljada turista

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - U Crnoj Gori je u februaru u kolektivnom smještaju ostvareno 37,76...