fbpx
NaslovnicaCrna GoraKontinuiran napredak u reformi zakonodavstva i izgradnji institucija

Kontinuiran napredak u reformi zakonodavstva i izgradnji institucija


Podgorica, (MINA) – Crna Gora bilježi kontinuirani napredak u refomi zakonodavstva i izgradnji institucija, ostvarivši inicijalni bilans rezultata u oblastima borbe protiv korupcije na visokom nivou, organizovanog kriminala, pranja novca i privremenog oduzimanja imovine, uz ograničene rezultate u nekim drugim oblastima.

To je, kako sazanje Agencija MINA, konstatovano u radnom dokumentu Evropske komisije o stanju u poglavljima 23 i 24 u Crnoj Gori, koji će biti zvanično predstavljen državama članicama Evropske unije u utorak.

U dokumentu se navodi da borba protiv organizovanog kriminala pokazuje bolje rezultate nego u prethodnim godinama, dijelom usljed jačanja policijske saradnje sa državama članicama EU.

“Crnogorska policija je učestvovala u jednom broju međunarodnih policijskih operacija visokog profila, koje su rezultirale hapšenjima članova kriminalnih grupa i zapljenama značajnih količina droge,“ navodi se u dokumentu.

Naglašava se da EK očekuje dodatne rezultate u oblastima kao što je borba protiv trgovine ljudima, uz napomenu da do kraja septembra nije bilo napretka u istragama, procesuiranju i presudama u toj oblasti.

U dokumentu se ističe da je reforma pravosuđa dala određene rezultate, poput organizacije konkursa i redovnog ocjenjivanja tužilaca i sudija, ali da izazovi ostaju posebno u odnosu na efikasnost, racionalizaciju, sprovođenje informacione i komunikacione strategije i jačanje disciplinskih i etičkih standarda sudija i tužilaca.

Evropska komisija, kada je riječ o slobodi izražavanja, ostaje zabrinutost u odnosu na ukupnu situaciju u medijima.

Konstatuje se da je Komisiji za praćenje slučajeva nasilja nad medijima odnedavno omogućen pristup dokumentima sa podacima koji su ranije bili zatamnjeni.

“Nedostatak profesionalnih i etičkih standarda u medijima, kao i efektivnih mehanizama samoregulacije, i dalje stvara okruženje u kojem sloboda izražavanja može biti zloupotrijebljena,” navodi se u radnom dokumentu EK.

Najčitanije